IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Служители на Opel минават на намален работен ден заради Brexit

Компанията майка на Opel GM очаква да отчете допълнителни разходи заради референдума в размер на до 400 млн. долара

17:58 | 19.08.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Гласуването на Великобритания за излизане от Европейския съюз се отрази негативно на автомобилния концерн Opel. До края на годината във фабриките на компанията в Рюселхайм и Айзенах ще се въведат кратки работни смени, заяви говорител на дъщерната на General Motors компания в петък. Дейността ще зависи в голяма степен от данните за продажбите на моделите Insignia и Corsa във Великобритания, предава DPA. Страната е най-големият пазар и за двата модела. 

Според информация на германското списание Spiegel в завода в Рюселхайм през тази година ще се работи с общо 28 дни по-малко заради слабите продажби на Insignia на Острова. Вотът за Brexit ще има освен това негативни последици за финансовите резултати на Opel в Европа, ако британският паунд остане на това ниво до края на годината, пояснява говорителят на Opel. 

На 23 юни британците гласуваха за излизане от ЕС. Вследствие на това паундът се срина на 31-годишно дъно и в момента след леко възстановяване се търгува на ниво от 1,45 долара за паунд. Компанията майка на Opel GM очаква да отчете допълнителни разходи заради референдума в размер на до 400 млн. долара. 

Друга дъщерна на GM компания – Vauxhall, наистина произвежда коли за Великобритания, но по-голямата част от продаваните там коли се внасят от Opel от Европа. Заради слабия британски паунд обаче концернът отчита загуби. Според резултати от допитване на Bank of England се множат и признаците за ново охлаждане на британската икономика. Централната банка на страната понижи основната си лихва и с допълнителна парична програма се опитва да избегне рецесията. 

Анализатори се опасяват, че свързаните с резултата от гласуването във Великобритания проблеми ще унищожат успехите на Opel по отношение на плана за преструктуриране. През тази година за първи път от 1999 г. GM възнамерява да отчете отново печалба в Европа. През второто тримесечие в Европа GM отчете първа оперативна печалба от 5 години насам – в размер на 137 млн. долара.

Всичко за вота на Великобритания четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Jorkata
преди 7 години
Ей.... всичко е заради тоя Брексит значи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още