fallback

Във Volkswagen вероятно предстоят съкращения на десетки хиляди работни места

Според Карлхайнц Блесинг, мениджър „Човешки ресурси“ причината е преходът към електромобили

16:05 | 29.10.16 г. 10

Германският автомобилен концерн Volkswagen очаква преходът към електромобили да струва съкращения на десетки хиляди работни места. Това съобщи германският вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung, позовавайки се на Карлхайнц Блесинг, мениджър „Човешки ресурси“ в компанията.

Блесинг, който членува в 9-членния борд на концерна, заяви, че VW ще трябва да съкращава работни места в производството, тъй като направата на електрически двигатели изисква по-малко служители, отколкото тази на двигателите с вътрешно горене. Той дава интервю за неделното издание на вестника.

Синдикалните лидери във VW преговарят с ръководството за план по преструктуриране и според тях може да има съкращения на до 25 хил. души през следващите 10 години с пенсионирането на по-възрастните служители.

Според Блесинг няма да има принудително отстраняване от най-големия европейски производител на автомобили.

Синдикалните лидери и мениджмънтът полагат усилия за постигане на споразумение за свиването на разходи и за стратегията като цяло преди 18 ноември. Тогава е заседанието на надзорния съвет, който трябва да одобри бъдещи съкращения в разходите.

Съветът по трудовите въпроси във VW предупреди, че преговорите с ръководството може да се провалят, ако компанията не се съгласи да инвестира в своя собствена линия батерии. По думите на Блесинг VW трябва да обмисли такъв вариант, въпреки че все още няма взето решение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:54 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Новини виж още