IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американски регулатори разследват сервизна акция на Tesla, свързана с Autopilot

След актуализацията на софтуера регулаторите са получили необичайно голям брой оплаквания за промени, направени в контролите

20:51 | 26.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Американските регулатори за автомобилна безопасност са започнали разследване относно начина, по който Tesla извършва сервизната акция на 2 млн. превозни средства, оборудвани със системата Autopilot, съобщава Wall Street Journal.

Националната администрация за безопасност на движението по пътищата (NHTSA) обяви в петък, че е започнала инициативата, след като нейната Служба за разследване на дефекти е идентифицирала опасения от катастрофи, настъпили след сервизната акция, и резултати от предварителните тестове, извършени от агенцията върху ремонтирани превозни средства.

Tesla стартира акцията на 2 декември, за да отговори на предишно разследване на NHTSA относно това дали системата Autopilot съдържа дефект, който създава неоправдан риск за безопасността на автомобила. Агенцията казва, че е идентифицирала най-малко 13 фатални катастрофи и такива със сериозни наранявания, в които програмата играе очевидна роля.

В резултат на това сервизната акция засегна повече от 2 млн. превозни средства Model Y, X, S, 3 и Cybertruck, произведени от 2012 г. насам, които са оборудвани с Autopilot. През декември Tesla се зае да актуализира софтуера и да инсталира нови предпазни мерки, за да предотврати злоупотреби с програмата.

В последния си доклад NHTSA оспорва изявленията на Tesla, че част от обезщетението за сервизната акция изисква включване от собственика и може да бъде отменено по преценка на водача. Също така се казва, че някои актуализации на Tesla изглежда са насочени към проблеми с Autopilot, посочени от NHTSA, без да се идентифицират като средства за защита.

След пускането на актуализацията на Autopilot регулаторите са получили необичайно голям брой оплаквания за промени, направени в контролите. Някои шофьори казват, че предупрежденията са станали прекомерни и се задействат при изпълнение на рутинни задачи.

Напоследък Tesla се сблъсква с проблеми с безопасността. По-рано тази година компанията трябваше да прави промени при почти всички свои електрически превозни средства, продадени в САЩ, тъй като шрифтът на някои визуални предупредителни светлини е твърде малък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:40 | 26.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още