fallback

И Китай планира да спре бензиновите и дизеловите коли

Китайското министерство на промишлеността разработва график за спиране на производството и продажбата на коли с традиционно гориво

16:08 | 10.09.17 г. 9

Китай се присъедини към Франция и Великобритания, обявявайки планове да сложи край на продажбите на бензинови и дизелови автомобили, предаде Асошиейтед прес.

Китайското министерство на промишлеността разработва график за спиране на производството и продажбата на коли с традиционно гориво и ще насърчи развитието на електрическата технология, съобщиха днес държавни медии, цитирайки представител на правителството.

Целева дата не се посочва, но Пекин засилва натиска върху автомобилопроизводителите да ускорят разработването на електромобили.

Китай е най-големият в света пазар по брой продадени автомобили, което придава на всяка промяна в политиката му огромно значение за глобалната индустрия, отбелязва АП. 

Пекин подкрепя електрическите разработки с милиарди долари субсидии за изследвания и стимули за купувачите, но преминава към квотна система, която ще прехвърли финансовата тежест върху автомобилостроителите, информира БТА.

Според предложените квоти електрическите и хибридните бензиново-електрически превозни средства трябва да съставляват 8% от продукцията на всеки автомобилопроизводител догодина, 10% през 2019 година и 12% през 2020 година. Онези, които не успеят да изпълнят целта си, могат да си купуват кредити от конкуренти с излишък.

Освен това Пекин е наредил на държавните енергийни компании да ускорят изграждането на зареждащи станции за електромобили.

През юли Франция и Великобритания обявиха, че до 2040 година ще спрат от продажба бензиновите и дизеловите автомобили като част от усилията за намаляване на замърсяването и въглеродните емисии, допринасящи за глобалното затопляне, припомня АП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:39 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Новини виж още