fallback

Електрическите автомобили - по-надеждни от другите

Основната пречка за широко разпространение обаче остава липсата на инфраструктура за зареждане на батериите и относително ограничената им автономност

12:55 | 20.10.17 г. 4

Електрическите автомобили се оказват по-надеждни от колите с двигатели с вътрешно горене, сочи проучване на американската потребителска асоциация с идеална цел Consumer Reports, цитирано от AFP.

Проучването е направено въз основа на информация от собствениците на автомобили. 

"Електрическите коли са много надежди", заяви Джейк Фишър, ръководител на автомобилните изпитания в асоциацията на среща с журналисти в Детройт, столицата на американското автомобилостроене.

"Тези автомобили като концепция не са толкова сложни като двигателите с вътрешно горене или хибридните двигатели", подчерта той. По думите му това е така, защото при тях няма система за захранване с гориво, за охлаждане или износващи се части като филтри или свещи. 

Според изпитанията на Consumer Reports произведеният от General Motors Chevrolet Bolt, е с много голяма надеждност, въпреки че автомобилостроителят е известен с това, че колите му не са много здрави.

"Това е един от най-надеждните автомобили от гамата на General Motors", увери Джейк Фишър. Той уточни, че електромобилите Tesla също са сред най-надеждните сред тестваните от асоциацията по отношение на механичната част.

Нейният Model X обаче не получи добри оценки за оборудването на купето и системата за информация и развлечение.

Проучване сред 640 хил. потребители сочи, че сега проблемите с новите коли се срещат по-често от преди, най-вече заради увеличеното електронно оборудване.

Електрическите автомобили се разработват от няколко години заради приноса им в борбата със замърсяването и глобалното затопляне. Някои страни въведоха и мерки за стимулиране на закупуването на електромобили.

Основната пречка за широко разпространение остава липсата на инфраструктура за зареждане на батериите и относително ограничената им автономност.

Статистическите данни сочат, че в момента в САЩ има около 16 хил. колонки за зареждане на електромобили и около 121 хил. бензиностанции.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:29 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Новини виж още