fallback

Bloomberg: Електромобилите стават по-евтини от другите през 2025 г.

Според предвиждането на медията дотогава цените на батериите ще паднат 3 пъти

08:56 | 26.03.18 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Днес без съмнение електромобилите са по-скъпи от колите с бензинови и дизелови двигатели от същия клас и със същото оборудване, но тази тенденция може да се промени през следващите 7 години, предвиждат експертите от Bloomberg.

Очакванията са автомобилите на ток на отделните марки да струват колкото стандартни модели с двигатели с вътрешно горене през 2024 г. Година по-късно електрическите коли вече ще бъдат по-евтини, като това ще бъде постигнато с намаляване на цената на батериите и съответно увеличаване на производството им. 

В момента 1 кВт/ч от литиево-йонна батерия струва около 208 долара и това е една от основните причини за високата цена на електромобилите. Според експертни изчисления на батериите се падат общо 42 на сто от общата цена на колите на ток. Увеличаването на масовото производство на акумулатори, според специалистите от Bloomberg, ще снизи тази стойност до 70 долара.

„Продажбите на електромобили ще продължат да растат през следващите години, но за създаване на истински масов пазар за тях цените на акумулаторите трябва да паднат значително. Производителите са наясно, че ако стойността на батерии постоянно расте, подобен резултат не може да бъде постигнат”, категоричен е анализаторът от Bloomberg New Energy Finance Колин МакКерчер.

Според него правителствените преференции за производителите ще играят много важна роля по пътя към подобряване на екологичната обстановка в мегаполисите. Тези субсидии също ще помогнат за сваляна на цените на електромобилите по пътя им към крайния потребител.

Още новини от автомобилния сектор четете в Automedia.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:13 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Новини виж още