IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Daimler спира всички дейности в Иран

Иранската икономика, а с това и автомобилният пазар, се развиха значително по-слабо от очакваното, твърдят от концерна

14:40 | 07.08.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Заради новите санкции на САЩ срещу Иран германският автомобилен концерн Daimler взема радикално решение и спира своите планове за разширяване в страната.

„Дейностите, които вече бяха ограничени, за момента са напълно замразени", заяви базираната в Щутгарт компания.

В началото на 2016 г. Daimler обяви, че възнамерява да сглобява автомобили в страната с помощта на смесено дружество (джойнт-венчър), както и да дистрибутира превозни средства на своята марка Fuso.

„Не възобновихме производството и продажбите на коли с марката Mercedes-Benz“, поясни германският концерн във вторник. Няма да има продажби и на камиони от бранда, а местно производство не е имало и няма и да има.

„Иранската икономика, а с това и автомобилният пазар, се развиха значително по-слабо от очакваното", посочват от Daimler. „Наблюдаваме отблизо политическите развития особено с оглед на бъдещето на ядреното споразумение“, допълват още от компанията. 

По-рано американският президент Доналд Тръмп възстанови спорните санкции срещу Иран. Мерките влязоха в сила в 6 часа централноевропейско време. Целта е, според думите на Тръмп, да се упражни „максимален икономически натиск" върху изпадналата в криза страна. В Twitter американският президент заплаши, че всички компании, които продължават да правят бизнес с Иран, вече няма да могат да правят бизнес със САЩ.

 

Тръмп обвинява „убийствената диктатура" в Техеран в подкрепа на тероризма и разпространение на кръвопролития, насилие и хаос. Американският президент настоява всички държави да се присъединят към мерките и да изолират икономически Иран. ЕС отхвърля санкциите, а Европейската комисия възнамерява да защити европейските компании и да спаси ядреното споразумение с Иран.

Санкциите бяха прекратени в хода на ядрената сделка от страните с право на вето в ООН и Германия през юли 2015 г. Тръмп обяви през май едностранното излизане на САЩ от споразумението. Той отправи критика, че споразумението е неподходящо за предотвратяване на създаването на атомна бомба, като то дори финансира правителството в Техеран.

Междувременно иранският президент Хасан Рухани обвини американския си колега Доналд Тръмп, че води „психологическа война“ срещу Иран. Същевременно той обяви, че Техеран ще спазва ядрената сделка. „Въпреки санкциите ще покажем на света, че държим на думата си и спазваме международните споразумения“, каза той в интервю за държавната телевизия IRIB.

Вижте още по темата във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:55 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още