IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Nissan се срина с 99%

Основна причина за лошото представяне е остаряващата продуктова гама на компанията, както и по-слабите продажби в САЩ и Европа

13:58 | 25.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Автомобилният производител Nissan Motor Co. увеличава повече от два пъти планираните съкращения на работни места, като ново свиване ще има и в производството на фона на срив от 99% на печалбата за тримесечието.

Основна причина за лошото представяне е остаряващата продуктова гама на компанията, както и по-слабите продажби в САЩ и Европа, съобщава Bloomberg.

В изявление базираният в Йокохама, Япония, автомобилен гигант обяви, че близо 12 500 работни места, най-вече в производството, ще бъдат премахнати в глобален мащаб. Това е близо една десета от работната сила на компанията и далеч надвишава планираните през май 4800 съкращения.

Спадът в оперативната печалба за първото фискално тримесечие също е далеч по-голям от понижението от 66%, очаквано от анализаторите.

Представянето за трите месеца засенчва другата голяма причина за притеснения на Nissan, а именно ареста през ноември на бившия му председател Карлос Гон, който бе обвинен във финансови престъпления.

Слабата печалба, която се намира близо до най-ниското си ниво от десетилетие насам, също отслабва позициите на японския производител в глобалния автомобилен съюз между него, френската Renault и японската Mitsubishi Motors.

След години на трудности с продажбите и влошаване на маржовете Nissan се нуждае от възстановяване на имиджа си сред потребителите на дребно, смята Коджи Ендо, анализатор на SBI Securities Co.„Това наистина е криза“, посочва Ендо. „Мениджмънтът е хаотичен, има много натиск за преструктуриране и най-важното нещо тук е да се намали мащабът. Компанията всъщност твърде много се разду при управлението на Карлос Гон“, допълва той.

Приходите на Nissan спадат с 13% до 2,37 трлн. йени (близо 22 млрд. долара) – най-рязкото понижение от финансовата криза насам преди десетилетие.

Колкото до продажбите – компанията е продала 1,23 млн. автомобила за тримесечието, което е спад от 6%. Спад в продажбите в САЩ от 15% се отчита през юни, с което понижението за годината възлиза на 8,2%. доставките в Китай – най-големият пазар на Nissan, спадат леко с 0,3% през първото полугодие.

Компанията обяви също, че възнамерява да свие производствения си капацитет в световен план с 10% до края на фискалната 2022 г. и да намали продуктовата си линия с „най-малко“ 10% за същия период.

Драстичното намаляване на персонала и мерките за преструктуриране наподобяват това, което Гон направи в началото на хилядолетието, за да спаси компанията, която бе на ръба на банкрута, както и след финансовата криза от 2008 г.

Nissan обаче запазва прогнозите си за фискалната година – през май производителят публикува прогноза за оперативна печалба от 230 млрд. йени при приходи от 11,3 трлн. йени.

Акциите на производителя поевтиняха с 2,1% на борсата в Токио в четвъртък, преди да бъдат обявени резултатите. Те загубиха 13% от стойността си от началото на годината след спад от 22% през 2018 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:21 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още