fallback

Манфред Вебер алармира Вестагер за плановете на Volkswagen за Турция

Според информация на списание SPIEGEL лидерът на ЕНП е изпратил специално писмо до еврокомисаря по конкуренцията

19:22 | 04.10.19 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Манфред Вебер (CSU), лидер на Европейската народна партия в Европейския парламент, разкритикува остро намерението на германския автомобилен концерн Volkswagen да построи нова фабрика близо до Измир. „VW също носи обществена отговорност и особено с оглед на ограниченията на свободата на печата трябва да се запитаме дали инвестиция в Турция сега е правилна", заяви Вебер пред германското списание SPIEGEL.

Политикът е поискал от еврокомисаря по конкуренцията Маргрет Вестагер да проучи дали помощта на Турция за планираната фабрика на VW не нарушава европейското законодателство. Не може да бъде факт това „нашите държави членки да са обвързани от строги правила за конкуренция и държавна помощ, докато Турция предоставя субсидии за производство, което се изнася на европейския пазар“, се казва в писмо на Вебер от четвъртък вечерта.

Volkswagen планира в бъдеще да изгражда Passat и Skoda Superb в нова фабрика, вероятно в Турция, а производството ще бъде предназначено предимно за износ в Източна Европа. Политици от ЕС подозират, че подкрепата на правителството е била ключът към вземане на решение в полза на Анкара, а VW отрича това.

Съседна България, член на ЕС, също бе в надпреварата за завода, но беше ограничена в ангажимента си за финансиране от европейските регулации. От Турция, която е в митнически съюз с ЕС, всъщност се изисква да спазва правилата на ЕС за конкуренцията. Volkswagen подчертава в изявление пред списанието, че Турция се е представила по-добре в сравнение с много други места.

Въпреки че германският концерн все още не е обявил официално окончателното си решение, през тази седмица стана ясно, че Volkswagen AG е открила свое подразделение в Турция, което ще оперира в западния град Маниса. Компанията Volkswagen Turkey Otomotiv Sanayi ve Ticaret AS ще проектира, произвежда и сглобява моторни превозни средства, става ясно от текста, цитиран от Bloomberg. Тя ще е с пазарна капитализация от 943,5 млн. лири (164 млн. долара).

Освен от стратегически интерес за автомобилния производител, проектът за завод представлява и победа за правителството на президента Реджеп Ердоган в опита му да привлече външни инвеститори въпреки икономическите, политически и военни сътресения в страната.

Съобщението за решението бе обявено на фона на вълна от критики от европейски депутати от различни фракции. Журналисти от вестник Berliner Morgenpost са разговаряли с депутати от ЕНП, Зелените и АЛДЕ, които са изразили подозрението, споделено в понеделник и от председателя на европейската партия на Зелените Райнхард Бютикофер. Според него решението на Volkswagen нарушава правилата на ЕС за закрила на конкуренцията.

„Изглежда, че решаваща роля за избора на Турция е изиграла гаранцията, че с пари на турските данъкоплатци ще бъдат закупени 40 000 автомобила, както и щедрата държавна помощ в размер на 400 милиона евро", каза пред AFP Бютикофер. В рамките на Митническия съюз Турция се е ангажирала да спазва правилата на ЕС, но така и не прилага на практика това обещание, смята политикът, цитиран и от DW.

p { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 115%; background: transparent none repeat scroll 0% 0%; }

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:15 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Новини виж още