fallback

Половината от продадените тази година коли в Норвегия са електрически

Скандинавската държава е и лидер по дял на продадени хибридни машини

18:11 | 11.07.20 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Продажбите на електромобили постепенно растат през последните месеци, като има държави, в които темповете на увеличение на продажби превишават значително останалите. Такава е Норвегия, където от началото на януари до края на юни тази година продажбите на електрически превозни средства достигна 48,2% от общия пазар, съобщава изданието CleanTechnica, цитирано от Automedia.bg.

Този показател е рекорд в световен мащаб, като скандинавската държава е и лидер по дял на продадени хибридни машини. Те достигат 69,1% от пазара, като това се дължи на мерките, взети от властите в Норвегия. Те нееднократно обявяват, че имат намерение целият автомобилен парк на страната да се състои само от електрически и хибридни модели.

На свой ред големите автомобилни производители правят всичко възможно за засилване на позициите си на местния пазар. Начело по продажби за първите 6 месеца в Норвегия е Audi e-Tron, от който са закупени 5618 бройки. Второто място е за Volkswagen e-Golf с 3717 продажби, а третото – за Hyundai Kona, чийто резултат е 2486.

На четвърта позиция по продажби в скандинавската страна се нарежда електрическият Nissan Leaf (2179), следван от кросоувъра Mitsubishi Outlander (1986), който е на първо място сред хибридните модели.

Експертите предвиждат, че до края на 2020 г. делът на електрическите автомобили в Норвегия ще достигне 65%, а този на хибридните модели със зареждане от електропреносната мрежа – до 75%. Очакванията са, че през 2025 г. на местния пазар ще се продават само нови електрифицирани превозни средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:48 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Новини виж още