IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Словакия се надява VW да я избере за строежа на една от фабриките си за батерии

Решението относно локациите на бъдещите съоръжения остава изцяло в ръцете на ръководството на германската група, изтъква словашкият икономически министър

15:09 | 18.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Jochen Eckel/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jochen Eckel/Bloomberg

Словакия гледа с интерес към обявената от германската автомобилна група Volkswagen мащабна инвестиция в изграждането на шест фабрики за производство на батерии за електрически превозни средства в Европа. Това обаче е въпрос, който зависи изцяло от ръководството на най-големия автомобилен производител на Стария континент и правителството на Словакия няма влияние по темата, заяви словашкият министър на икономиката Ричард Сулик след разговор с ръководителя на местното звено на Volkswagen Оливер Грюнберг. 

"Говорих с ръководителя на Volkswagen, в момента това е вътрешно решение. Толкова вътрешно, че не можем да помогнем, но се съгласих с г-н Грюнберг, че ако нещо може да направи Словакия, на разположение ще бъдат както Агенцията за развитие на инвестициите и търговията (SARIO), така и министерството на икономиката ", заяви Сулик, цитиран от словашката медия teraz.sk.

Volkswagen обяви тази седмица, че планира да изгради шест завода за батерии за електрически автомобили до 2030 г., като един от тези заводи трябва да бъде построен в Централна Европа - в Полша, Чехия или Словакия.

Всяка фабрика трябва да може да произвежда батерии с общ капацитет от 40 гигаватчаса годишно.

Германската автомобилна група, която включва марки като Audi, Seat, Skoda и Porsche наред с едноименния бранд, е заделила повече от 30 млрд. евро за развитието на електрическата мобилност, за да отговори на по-строгите екологични цели в Европейския съюз (ЕС).

В сряда (17 март) марката VW обяви, че очаква печалбата и доставките ѝ да нараснат през тази година, подкрепени от новата стратегия на групата. Брандът прогнозира да достави над 450 000 електрически превозни средства през тази година, което би представлявало двойно увеличение спрямо предходната година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:46 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още