IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Илон Мъск не бива да подценява "технокайзера" Херберт Дийс

Volkswagen е решена да оспори лидерската позиция на Tesla при електромобилите, заемайки част от стратегията на американски концерн по отношение на инвеститорите

12:17 | 17.03.21 г.
<p>
	<em>Главният изпълнителен директор на Volkswagen Херберт Дийс. Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Главният изпълнителен директор на Volkswagen Херберт Дийс. Снимка: Bloomberg L.P.

Главният изпълнителен директор на германската автомобилна група Volkswagen AG Херберт Дийс гледа реалистично на заплахата, която представляват технологичните компании и конкурентите с голяма пазарна капитализация като Tesla Inc., но е категоричен, че Volkswagen може да надделее. Имайки предвид настоящата форма на концерна, той може да се окаже прав, пише Крис Бриант за Bloomberg. 

Германският автомобилен гигант е добавил почти 45 млрд. евро към пазарната си оценка от началото на годината, като цената на акциите му достига най-високото ниво от 2015 г., когато скандалът „Дизелгейт“ накърни международния престиж на концерна.

Стойността на привилегированите акции на VW се е повишила с 36% от началото на януари досега, засенчвайки тези на Tesla.

Пазарната капитализация на VW от 125 млрд. евро все още е равна на едва една пета от тази на компанията на Илон Мъск, а инвеститорите на германската група все още не отдават достатъчно значение на премиум марките, генериращи пари в брой, като Porsche, и ролята на Китай като основен фактор за рентабилността на концерна. Въпреки това VW се радва на попътен вятър.

Какво всъщност се промени?

Сигналите, че Porsche може да бъде листната отделно на борсата, помогнаха, въпреки че ръководството на VW създаде впечатление по-рано тази седмица, че това не е непосредствен приоритет. Смяната на фокуса на фондовите борси от силно печелившите акции към цикличните книжа, които биха се възползвали най-много от икономическото възстановяване, също изигра своята роля.

VW VW

Анализаторите очакват VW да генерира впечатляващите 16 млрд. евро оперативна печалба през тази година.

Друга голяма разлика е, че германският концерн придоби много по-голям опит в подчертаването на своята изключително амбициозна стратегия за електрическите превозни средства. Дийс се възползва от рутинната самореклама на Мъск, дошлифова формулата и я приложи.

Благодарение на новите модели, задвижвани с батерии, като VW ID.3, Audi e-tron и Porsche Taycan, планът за разгръщане на електромобилите на VW придоби много по-голяма достоверност. Групата вече е най-големият продавач на изцяло електрически превозни средства в Европа, като в световен мащаб тя може да се изравни с Tesla в рамките на няколко години.

До 2030 г. VW планира електромобилите да представляват около половината от продажбите ѝ на нови автомобили. За да отговори на това търсене, групата разкри своите планове за изграждане на половин дузина заводи за батерии в Европа съвместно с партньори. Инвестицията на VW в компанията за батерии QuantumScape Corp. също се изплати, поне на хартия. Концернът отчете 1,4 млрд. евро печалба от инвестицията в своите сметки за 2020 г.

VW все още изостава от Tesla в критични области като безжичните актуализации на софтуера и автономното шофиране, но групата може да навакса и тук. Тя планира да разработи свой „софтуерен пакет“, вместо да разчита на Google или друг гигант от Силициевата долина, спестявайки си милиарди евро.

За тези, които се страхуват, че е предопределено Европа да загуби индустриалното си предимство пред САЩ и Китай, това е много обнадеждаващо. Малцина биха могли да си позволят да поемат подобни рискове, но VW разполага с 27 млрд. евро нетна ликвидност и анализаторите очакват групата да продължи да генерира голямо количество кеш.

В миналото големите разходи на VW изглежда, че са в повече в полза на нейните инженери, отколкото на инвеститорите. Компанията има 670 хил. служители - потенциален бъдещ проблем, като се има предвид, че производството на електрически превозни средства е по-малко трудоемко от производството на конвенционален автомобил. 

Самият размер на компанията може да се превърне в предимство, настоява обаче Дийс: Колкото повече превозни средства приемат нейния хардуер и софтуер, толкова по-голяма ефективност ще имат инвестициите. В същото време той обеща да намали фиксираните разходи с 5% до 2023 г.

Напоследък инвеститорите на дребно определят посоката на фондовия пазар - и вероятно стоят зад скока на по-малко търгуваните обикновени акции на VW във вторник. Тези инвеститори откликват на различните сигнали, като VW вече е склонна да използва идеи от Мъск.

Тази седмица компанията проведе на живо своето събитие Power Day, за да сподели своите идеи за батериите, копирайки събитията на Tesla относно батериите и автономните технологии. VW говори за изграждането на мрежа от „гигафабрики“, използвайки секси терминологията на Мъск за големи съоръжения за производство на батерии. Макар и да не се съсредоточава върху мим културата и криптовалутите, както прави Мъск, Херберт Дийс също използва социалните медии, за да популяризира посланието, че Volkswagen трябва да бъде оценена като технологична компания.

Ако Дийс продължава в същия дух, много скоро той може да се сдобие с титлата „технокайзер“, хвърляйки ръкавицата към Мъск.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още