IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Toyota очаква рекордно производство за януари

Концернът планира да изгради 800 хил. автомобила през следващия месец, за да навакса загубите в производството, с които се сблъсква през последните месеци

13:05 | 15.12.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Японският автомобилен концерн Toyota Motor Corp. обяви, че планира да изгради 800 хил. автомобила в глобален план през януари, което ще представлява месечен рекорд, тъй като компанията увеличава производството, за да компенсира загубената продукция през последните месеци заради недостига на компоненти, съобщава Automotive News. 

„Ще продължим да поддържаме нашата прогноза за производство на ниво от 9 милиона броя“ за фискалната година, приключваща на 31 март, обявиха от концерна.

Януарският производствен план представлява увеличение с 60 хил. превозни средства спрямо същия месец на тази година.

Операциите на Toyota продължават да бъдат засегнати от недостига на части, доставяни от страни като Малайзия и Виетнам, които продължават да се борят с овладяването на коронавируса.

В сряда Toyota представи мащабна стратегия на стойност около 80 млрд. долара за електрификация на своите продукти до 2030 г. Новите цели на компанията бележат продължаващия устрем на традиционните автомобилни производители да увеличат своето присъствие на пазар, доминиран от нови играчи като Tesla Inc., която се превърна в най-ценната автомобилна компания в света с пазарна капитализация от над 1 трлн. долара – повече от общата оценка на Toyota, VW, Daimler AG, Ford Motor и General Motors Co.

Отделно компанията обяви, че ще инвестира 2 трлн. йени в производството на батерии за електромобили до 2030 г., което е повече в сравнение с обявените по-рано 1,5 трлн. йени. Тази инвестиция включва 1,29 млрд. долара за изграждане на нов завод за батерии в Северна Каролина, САЩ, който ще бъде въведен в експлоатация през 2025 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още