IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla проверява 475 000 електромобила в САЩ заради неизправности

Над 356 309 автомобила Model 3 и 119 009 коли Model S подлежат на сервизна акция заради проблеми с камерата за задно виждане и ключалката на предния багажник

21:57 | 30.12.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Американският електромобилен концерн Tesla Inc. се сблъсква със сервизна акция, която засяга около 475 000 негови автомобили, продадени в САЩ, което почти се равнява на глобалните му доставки за 2020 г., съобщава Bloomberg. Инициативата е свързана с възможни технически дефекти, които създават риск от катастрофа. 

Компанията планира да провери всички превозни средства Model 3, произведени между 2017 и 2020 г., като тук става въпрос за общо 356 309 автомобила. Кабелите за камерата за задно виждане може да се повреди при отваряне и затваряне на багажника и да влоши качеството на картината или изобщо да не я показва, посочват от Националната администрация за безопасност на движението по пътищата (NHTSA).

В същото време Tesla ще извърши проверка и на 119 009 автомобила Model S, сглобени от 2014 г. насам, поради дефект при ключалката на предния багажник, което може да доведе до неочаквано отваряне на капака, изтъква NHTSA в отделно изявление.

Компанията посочва, че ще отстрани и двата проблема безплатно.

NHTSA добавя, че Tesla идентифицира 2305 искания за ползване на гаранция, които може да са свързани с някой от двата проблема. Автомобилният производител споделя, че не е запознат със случаи на катастрофа поради тези неизправности.

Въпреки че обхватът на сервизната акция е голям за Tesla, подобни дейности се превръщат в обичайни събития за автомобилната индустрия. През 2020 г. на сервизна акция са подлежали около 300 модела автомобили, общо почти 28 милиона превозни средства, като  тук не се включват проверките заради проблеми с въздушните възглавници на Takata, изчислява базираната в Чикаго консултантска фирма Stout.

NHTSA заяви по-рано този месец, че преглежда скорошна софтуерна актуализация на Tesla, която позволява на шофьорите да играят видео игри на екрана на таблото, докато автомобилът е в движение. Регулаторът разследва и системата Autopilot на Tesla. Проверката беше стартирана след серия от катастрофи с електромобили на компанията.

По-рано тази година Tesla трябваше да направи корекция на софтуера на повече от 285 000 автомобила в Китай поради с проблем с безопасността, идентифициран от местния регулатор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още