fallback

Tesla записва рекордни доставки въпреки пазарните предизвикателства

Компанията на Илон Мъск успя да преодолее недостига на чипове

09:51 | 03.01.22 г. 10
Автор - снимка
Създател

Американският производител на електромобили Tesla отчете рекордни тримесечни доставки, които надминаха очакванията на Wall Street. Компанията успя да преодолее глобалния недостиг на чипове през периода и увеличи производството си в Китай, предава Ройтерс.

Това е шестото поредно тримесечие, в което най-високо оцененият автомобилен производител в света публикува рекордни резултати.

Водената от милиардера Илон Мъск Tesla е доставила 308 600 превозни средства през четвъртото тримесечие, което е значително над очакваните от анализаторите 263 026.

Доставките за периода октомври-декември са нараснали с около 70% спрямо година по-рано и са с около 30% по-високи спрямо рекордните през предходното тримесечие.

„Чудесна работа от екипа на Tesla по света!“, написа Мъск в Twitter.

Компанията му за електромобили увеличи производството в Китай, въпреки че конкуренцията нарасна, а регулаторният натиск се засили след оплаквания на потребителите относно безопасността на продуктите.

Tesla доставя произведени в Китай модели в Европа и някои азиатски страни.

Автомобилният производител е увеличил доставките си с 87 на сто спрямо година по-рано до 936 172 превозни средства за 2021 г.

През октомври Мъск каза, че Tesla ще може да запази годишен темп на растеж от над 50% за „доста време“.

Нови заводи

Джийн Мюнстър, управляващ партньор в компанията за рисков капитал Loup Group, твърди, че търсенето на продуктите на Tesla е огромно, а автомобилният производител върши страхотна работа, за да отговори на това.

По думите му доставките на Tesla ще нараснат до 1,3 млн. превозни средства тази година, въпреки предизвикателствата в производството в новите заводи и проблемите с веригите на доставките.

През октомври главният финансов директор на Tesla Закари Къркхорн каза, че е трудно да прогнозира колко бързо компанията ще успее да увеличи производството в новите заводи в Тексас и Берлин, които ще ползват нови технологии и екипи.

Отново през октомври Tesla заяви, че целта ѝ е да направи първите си коли в двата завода до края на 2021 г., но не е ясно дали е успяла да го стори. Компанията не е отговорила на запитването на Ройтерс за коментар по въпроса. Заводът в Берлин първоначално трябваше да започне производство през миналото лято.

В доклад, публикуван в петък, Deutsche Bank посочи, че очаква Tesla да произведе близо 1,5 млн. превозни средства през тази гоина, въпреки че недостигът на чипове продължава да носи риск за производството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:25 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Новини виж още