IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen ще строи електромобилен завод във Волфсбург за 2 млрд. евро

По този начин групата иска да засили своята конкурентоспособност спрямо Tesla

10:23 | 07.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Volkswagen</em></p>

Снимка: Volkswagen

Германската автомобилна компания Volkswagen Group избра да изгради нов завод за електромобили във Волфсбург, където се намира нейната централа, съобщава Automotive News. В проектното съоръжение концернът ще сглобява своя електрически седан Trinity, част от едноименната марка.

Строителството на фабриката трябва да започне през пролетта на 2023 г.

Volkswagen заяви, че инвестира около 2 млрд. евро в производствените мощности, свързани с Trinity. 

Заводът ще използва най-новите производствени технологии и е предназначен да запълни технологичната пропаст между Volkswagen и Tesla, след като в петък американският концерн получи одобрение от регулаторите на провинция Бранденбург за своята фабрика край Берлин.

Строителството на завода на германската група ще започне през 2023 г., като съоръжението ще бъде въведено в експлоатация през 2026 г.

Седанът Trinity ще бъде с размерите на Passat. Автомобилът ще бъде насочен към масовия пазар и ще предлага пробег от над 700 км с едно зареждане на батерията. Колата ще разполага със система от четвърто ниво на автономност и ще бъде първото превозно средство на групата, което ще представи новата платформа SSP.

Volkswagen планира да ограничи целия производствен процес за едно превозно средство на 10 часа, за да се конкурира по-успешно с Tesla, която е известна с кратките графици по сглобяване на автомобили.

Ключът към това е „по-малко варианти, по-малко компоненти, повече автоматизация, по-икономични производствени линии и нови логистични концепции“, изтъкват от Volkswagen.

Фабриката ще произвежда около 250 хил. автомобила годишно и изграждането ѝ от нулата ще бъде значително по-лесно от варианта с преоборудване на съществуващите съоръжения, заяви пред журналисти през ноември ръководителят на едноименната марка Ралф Брандщетер.

Решението за добавяне на ново съоръжение е част от стремежа на главния изпълнителен директор на Volkswagen Group Херберт Дийс да ускори темпа на електрификация на продуктовата гама и да засили ефективността на операциите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още