IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Илон Мъск получи зелена светлина от Бранденбург за германската фабрика на Tesla

Компанията трябва да си осигури оперативен лиценз, за да може да започне търговско производство, процес, който се очаква да отнеме около две седмици

18:40 | 04.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Американският автомобилен концерн Tesla Inc. получи окончателно одобрение от германските власти за своята фабрика край Берлин, с което най-ценната автомобилна компания в света си осигури пространство за разширение на европейския електромобилен пазар, съобщава Bloomberg.

Властите в провинция Бранденбург обявиха решението в петък (4 март) след месеци на забавяне поради мудна бюрокрация, мащабни обществени възражения и добавянето на допълнително производствено съоръжение за батерии в планирания комплекс.

„Това е нова глава в нашето индустриално развитие“, изтъква пред журналисти в Потсдам премиерът на Бранденбург Дитмар Войдке. „Нуждаем се от големи проекти като този на Tesla“, добавя той. 

Дългоочакваното решение слага край на призивите на главния изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск, който многократно критикува германската бюрокрация и ще му помогне да се конкурира по-успешно на европейска земя с традиционните местни лидери като Volkswagen AG, BMW AG и Mercedes-Benz AG, точно когато последните разширяват собствената си гама от електромобили.

Съоръжението в един от най-големите автомобилни пазари в света е проектирано да произвежда батерии и до 500 000 автомобила годишно.

Сега Tesla трябва да си осигури оперативен лиценз, за да може да започне търговско производство, процес, който се очаква да отнеме около две седмици. Автомобилният производител все още трябва да изпълни десетки изисквания, посочени в разрешителното, включително създаване на оборудване за мониторинг на емисиите и въвеждане на мерки за опазване на запасите от подземни води и предотвратяване на аварии.

Германските политици подкрепиха фабриката в малкия град Грюнхайде, изтъквайки създаването на хиляди нови работни места в регион, в който тежката промишленост остава слабо развита.

тесла тесла

50-годишният Мъск се опитва да популяризира завода, като публикува туитове на немски, разговаря с местни политици и организира панаир в стил „Октоберфест“ на строителната площадка на завода през октомври. В същото време милиардерът успя да затрудни работата на властите с няколко закъснели промени във фабриката и предизвика възмущение в Германия, след като публикува шеговито изображение с Адолф Хитлер. Малко след това автомобилният регулатор в страната заяви, че разследва една от функциите от системата за подпомагане на водача на Tesla, известна като Autopilot.

Мъск предупреди, че разрастването на завода ще бъде трудно, отчасти защото ще използва много нови технологии. Главният изпълнителен директор се обърна към местните през октомври, заявявайки, че Tesla ще се стреми да произвежда между 5000 и 10 000 превозни средства седмично до края на тази година. Компанията вече е наела около 2500 от планираните близо 12 000 работници за обекта.

Екологични групи заведоха дела срещу местните власти заради опасения, че комплексът ще използва твърде много вода в регион, който страда от продължителни засушавания поради изменението на климата. Въпреки това политиците от Бранденбург изтъкват че по-голямата част от местното население подкрепя фабриката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още