fallback

Stellantis е осъдена да плати близо 300 млн. долара в САЩ заради „Дизелгейт“

По този начин компанията затваря една от най-мрачните страници в своята история, свързана с манипулирането на данните за изгорелите газове при дизеловите коли

11:19 | 02.08.22 г.

Американският бизнес на Fiat Chrysler Automobiles, сега част от групата на Stellantis, беше осъден в понеделник, след като компанията се призна за виновна през юни в престъпен заговор. Сега тя трябва да плати близо 300 млн. долара, за да сложи край на разследването на Министерството на правосъдието на САЩ, свързано с манипулирането на данните за изгорелите газове при дизеловите автомобили, съобщава Ройтерс.

По-рано FCA US LLC, бившата Chrysler Group LLC, сключи споразумение с правосъдното министерство, като се договори да плати 96,1 млн. долара глоба и неустойка в размер на 203,6 млн. долара. FCA US също беше осъдена на три години изпитателен срок като организация. 

Компанията беше обвинена в представяне на неверни данни относно емисиите от дизеловите двигатели при повече от 100 хил. превозни средства Jeep Grand Cherokee и Ram 1500 в САЩ в периода 2014-2016 г.

Санкцията от 300 млн. долара "е в резултат на изчерпателно тригодишно разследване", изтъква помощник-главният прокурор Тод Ким. "Това решение показва, че Министерството на правосъдието се е ангажирало да държи корпоративните нарушители отговорни за подвеждане на регулаторите", добавя той.

Властите отбелязват, че преди това FCA US е платила гражданска глоба от 311 млн. долара и още 183 млн. долара компенсации на повече от 63 хил. души като част от колективен съдебен иск за дизеловите автомобили.

В тази връзка автомобилният производител трябва да извърши обстоен преглед на това дали дейността му съответства на Закона за чистия въздух и процедурите за инспекция и тестване, да представи доклад и да подготви поне два последващи доклада по темата.

Министерството на правосъдието посочва, че FCA US е инсталирала неправомерен софтуер, който е предназначен да манипулира данните за изгорелите газове при дизеловите автомобили, за да преминат успешно тестовете за емисионните стандарти.

Stellantis обяви по-рано, че е заделила 266 млрд. евро за глоби по делото. В началото на 2021 г. FCA се сля с френската PSA, за да създадат Stellantis, втория по големина производител на леки коли в Европа след Volkswagen Group.

Трима служители на FCA в САЩ са обвинени в измама и в нарушаване на Закона за чистия въздух, като им престои съдебен процес.

Скандалът с емисиите, станал известен като „Дизелгейт“, засяга предимно Volkswagen, която от 2015 г. насам трябваше да изтегли над 8 млн. превозни средства само в ЕС заради разследвания и проверки. В края на 2021 г. германската компания се споразумя да плати 3,5 млрд. долара в извънсъдебна договорка в САЩ по подобно дело, заведено в щата Илинойс. Приключването на делото в щата струва на концерна по около 300 долара за всяко от 12-те хиляди превозни средства, замесени в разследването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:25 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Новини виж още