IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Suzuki ще разработва с Toyota електромобили за пазара в Индия

Двете компании променят фокуса на своето партньорство в страната от хибриди към напълно електрически модели

11:17 | 29.08.22 г.
Снимка: Prashanth Vishwanathan/Bloomberg
Снимка: Prashanth Vishwanathan/Bloomberg

Японският автомобилен концерн Suzuki Motor планира да пусне на пазара в Индия до 2025 г. електрически автомобил, който разработва съвместно с Toyota Motor Corp., съобщава Nikkei Asia Review.

Компанията ще използва специална платформа, която ще създаде с Toyota специално за компактни електрически коли. В планираната гама, която ще използва архитектурата, вероятно ще присъстват и спортни автомобили.

Подобен ход ще разшири обхвата на партньорството на двата концерна в рамките на Индия, което за момента е фокусирано върху хибридните превозни средства.

Въпреки че Suzuki е най-голямата автомобилна компания в Индия по обем на продажбите, пазарният ѝ дял се е свил с 4,3 процентни пункта до 43,4% през предходната фискална година, според изчисления на Обществото на индийските автомобилни производители.

Местните и южнокорейските конкуренти на Suzuki увеличават своите усилия да настигнат японската компания. Tata Motors сключи сделка за придобиване на завод на Ford Motor в Индия с цел увеличаване на производството на електромобили.

Засега Suzuki планира да разшири своята гама от SUV автомобили, които са особено популярни в Индия. Автомобилният производител също се готви да премине към електромобили, като инвестира 31 млрд. рупии (388 млн. долара) за увеличаване на производствения си капацитет в Гуджарат до 2025 г. и 73 млрд. рупии, за да изгради в същия щат фабрика за батерии до 2026 г.

RBSA Advisors прогнозира, че стойността на индийския пазар на електромобили, включително на двуколесните превозни средства, ще нарасне до над 150 млрд. долара до 2030 г.

Германската Volkswagen също планира да засили своето присъствие в Индия. По-рано тази година Ройтерс съобщи, че групата проучва възможността за изграждане на партньорство за доставка на компоненти за електромобили с Mahindra and Mahindra. Индийският концерн изгражда платформа за електрически превозни средства, наречена Born Electric, при която планира да използва компоненти като електрически двигатели, части за акумулаторната система и батерийни клетки, доставени от Volkswagen.

Германската компания разработи модулна, отворена платформа за превозни средства за електромобили, наречена MEB, която се използва за изграждане на автомобили за различните марки под шапката на групата, включително за Skoda и Audi. Това също така позволява на Volkswagen да се превърне в доставчик на електрически технологии и части за други конкурентни производители.

Миналата година правителството на Индия финализира програма за насърчаване на компаниите да произвеждат батерии за електромобили на местно ниво, тъй като се стреми да създаде вътрешна верига на доставки за чист транспорт и съхранение на възобновяема енергия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още