IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Honda и LG Energy ще строят завод за електромобилни батерии в САЩ

Строителството на съоръжението ще започне през 2023 г., като се очаква то да бъде въведено в експлоатация две години по-късно

10:21 | 29.08.22 г.
Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg
Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Японският автомобилен концерн Honda Motor Co. ще построи завод за батерии за електрически превозни средства в САЩ съвместно с южнокорейската LG Energy Solution, съобщава Nikkei Asia Review.

Очаква се двете компании да вложат няколкостотин милиарда йени за новото съоръжение. Строителството му ще започне през 2023 г., като се предвижда то да бъде въведено в експлоатация през 2025 г.

Honda прогнозира преходът към електрическа мобилност в САЩ да протече бързо, като компанията се стреми да подсигури доставките на батерии за своите превозни средства, които предлага на този пазар. Това ще бъде първият завод за електромобилни батерии на японския концерн. По този начин Honda ще отговори на новото законодателство на САЩ за данъчни стимули и облекчения за електромобили, чиито компоненти се произвеждат в рамките на страната.

Honda иска да развие стабилна верига на доставки за батерии, като си партнира с LG Energy Solution - един от най-големите производители на батерии в света.

Двете компании ще създадат съвместно предприятие за производство на литиево-йонни батерии в Охайо, където се намира основният автомобилен завод на Honda. LG Energy може да се похвали с втория по големина дял от световния пазар на електромобилни батерии след китайската Contemporary Amperex Technology (CATL). Концернът развива операции в САЩ съвместно с General Motors и Stellantis, за да увеличи производствения си капацитет. 

LG Energy разполага с годишен производствен капацитет от 30 гигаватчаса (ГВтч) в своите заводи, като се очаква съоръжението с Honda да бъде със същите параметри. Подобен капацитет ще бъде достатъчен за доставката на батерии за 500-600 хил. електромобила годишно.

Целта на Honda е да електрифицира своята продуктова гама до 2040 г.

В същото време GM и LG Energy разработват два автомобила, оборудвани с батериите Ultium, който трябва да се появяват на пазара през 2024 г. Две години по-късно Honda ще внедри в своите автомобили платформа, която компанията разработва самостоятелно. Очаква се тя да бъде снабдена с батерии, произведени от съвместното предприятие на концерна с LG Energy.

Японската компания цели да произвежда около 800 хил. електрически коли в САЩ до края на десетилетието. Honda планира и изграждането на нова производствена линия само за електромобили в американския си завод.

САЩ са вторият по големина автомобилен пазар в света след Китай по обем на продажбите и първи по стойност на продажбите. Това е основният пазар на Honda, който представлява повече от 30% от глобалните продажби на компанията. На 25 август Калифорния, най-големият единичен автомобилен пазар в САЩ, обяви разпоредби, които ще забранят продажбата на превозни средства, задвижвани с бензин, включително хибриди, от 2035 г.

САЩ въведоха нови правила за данъчните облекчения при покупката на електромобил, като законът покрива различни аспекти на индустрията като автомобилостроенето, батериите и другите компоненти. Очаква се тези мерки допълнително да стимулират търсенето на електрически коли.

Основната стратегия на големите автопроизводители е да си осигурят доставки на батерии близо до своите монтажни заводи, за да ограничат разходите. През 2021 г. Honda придоби 1% дял в CATL, за да направи по-устойчива своята верига на доставки за батерии.

Компанията планира да използва батерии на CATL в 10 от своите електрически модела, които ще бъдат пуснати в Китай до 2027 г. Въпреки това САЩ искат да запазят местното производство на електромобили, така че партньорството с южнокорейците намалява риска от прекъсвания при доставките поради конфликтите между САЩ и Китай.

Новото сътрудничество ще насърчи разработването на батерии от следващо поколение, като твърдотелните аналози, които са по-безопасни и по-малки от настоящите масово използвани течни батерии, и могат да увеличат пробега на превозното средство.

Honda ще инвестира около 43 млрд. йени (310 млн. долара) в своя изследователски център в град Сакура, префектура Точиги, за да създаде линия за производство на тестови и прототипни батерии. Линията ще започне работа през пролетта на 2024 г. Компанията ще инсталира батериите в превозни средства, които ще бъдат пуснати на пазара по-късно през това десетилетие.

Китайската CATL е лидер на пазара на автомобилни батерии, следвана от LG Energy, SK Innovation и Samsung SDI. Тъй като конфликтът между САЩ и Китай се задълбочава, някои американски и европейски автомобилни производители разглеждат зависимостта си от китайския доставчик на батерии като риск, което води до увеличаване на поръчките за южнокорейските компании.

Очаква се трите южнокорейски фирми да оперират с общо 12 завода за батерии в Северна Америка до около 2025 г. Японската Panasonic също инвестира сериозно в САЩ, включително в създаването на нов завод за батерии в Канзас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още