IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla актуализира софтуера на 1,1 млн. автомобила в САЩ заради проблем с прозорците

Главният изпълнителен директор на компанията Илон Мъск разкритикува описанието на операцията като изтегляне

08:19 | 23.09.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Американският производител на електромобили Tesla обяви "изтегляне" на близо 1,1 млн. автомобила в САЩ, тъй като системата за автоматично затваряне на прозорците може да не реагира правилно при откриване на препятствие, което увеличава риска от нараняване, съобщи Ройтерс.

Компанията е информирала Националната администрация за безопасност на движението по пътищата (NHTSA), че ще извърши софтуерна актуализация "по въздуха" на системата за автоматично затваряне на прозорците. 

Изтеглянето обхваща някои превозни средства Модел 3 от 2017-2022 г., Модел Y от 2020-2021 г. и Модел S и Модел X от 2021-2022 г.

От Tesla са заявили, че не са им известни никакви гаранционни претенции, доклади, катастрофи, наранявания или смъртни случаи, свързани с изтеглянето. 

От Националната администрация за безопасност на движението по пътищата посочват, че затварящ се прозорец без подходяща автоматична система за обръщане може да упражни прекомерна сила и да прищипе шофьор или пътник, преди да тръгне в обратната посока, увеличавайки риска от нараняване. Според NHTSA превозните средства не отговарят на изискванията на федералния стандарт за безопасност на моторните превозни средства по отношение на електрическите прозорци.

От Tesla казват, че по време на продуктово тестване през август служители са съобщили, че системата за автоматично обръщане на прозорците е имала „по-големи от очакваните вариации в отговор на откриване на възможност за прищипване“.

След обширни допълнителни тестове компанията е установила, че системата за разпознаване на опасност от прищипване и прибиране на прозорците в резултатите от теста не отговаря на изискванията за системите за автоматично обръщане. От Tesla посочват, че от 13 септември превозните средства в процес на производство и в процес на доставка получават софтуерна актуализация, която привежда работата на електрическите прозорци в съотвествие с изискванията.

Актуализацията на софтуера „подобрява калибрирането на поведението на системата за автоматично обръщане на прозорците на автомобила“, заявяват от Tesla. 

Акциите на компанията поевтиняха с 3,5% по време на следобедната търговия в четвъртък. 

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск разкритикува в четвъртък в Twitter описанието на операцията като изтегляне. „Терминологията е остаряла и неточна. Това е малка актуализация на софтуера по въздуха. Доколкото ни е известно, няма наранявания“, посочва той. 

И NHTSA, и Tesla определят кампанията като изтегляне, сочат документи, публикувани в четвъртък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:19 | 23.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още