IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Rivian открива развоен център в Белград

Според местни медии американската компания ще създаде 200 работни места в страната

08:20 | 23.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Американският производител на електромобили Rivian ще открие център за научноизследователска и развойна дейност в Сърбия, съобщи министър-председателят Ана Бърнабич.

„Една от най-прогресивните и иновативни компании в света, американската Rivian, обяви днес, че открива център за научноизследователска и развойна дейност в Белград", заяви Бърнабич в Twitter в сряда.

Според съобщения в сръбските медии Rivian планира да открие 200 работни места в страната и ще работи в Сърбия чрез местното си дъщерно дружество Rivian SE Europe.

Rivian SE Europe е създадена през юли и капиталът ѝ е изцяло собственост на базираната в Нидерландия Rivian Europe, като сред директорите на дъщерното дружество е вписан Робърт Скарлинг, главен изпълнителен директор на Rivian, сочат данни от търговския регистър на Сърбия.

Синди Никола, вицепрезидент „Привличане на таланти" в Rivian, заяви пред Netokracija, че компанията е развълнувана от откриването на развоен център в Сърбия.

Както тя обясни, намерението на Rivian е да създаде модерен технологичен център в страната, който да допринесе за създаването на водещи продукти и услуги на световния пазар.

„Rivian ще открие позиции за висококвалифицирани кадри в региона“, допълни Никола.

Припомняме, че преди седмица стартъпът сключи сделка с Mercedes-Benz за създаване на съвместно дружество за производство на електрически камиони. Заводът трябва да бъде построен до няколко години в Централна или Източна Европа. Заводът на Mercedes в Кечкемет, Унгария, вероятно ще бъде един от вариантите за обособяване на съвместното производство с Rivian. Заводът, открит през 2012 г., понастоящем произвежда автомобили на Mercedes като моделите A-Class, B-Class и C-Class. Концернът планира да намали производството на такива автомобили като част от стратегията си за преминаване към модели от по-висок клас, които осигуряват по-голям марж.

В обявите си за работа Rivian заявява, че има мисията да запази света завинаги приключенски. „Това важи както за електрическите приключенски автомобили без вредни емисии, които създаваме, така и за любопитните, смели души, които се стремим да привлечем", казва компанията.

Rivian произвежда електрическия пикап R1T и електрическия SUV R1S, както и електрически ван за доставки в рамките на партньорство с Amazon.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:59 | 23.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още