IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Rivian остава на червено и през второто тримесечие, но приходите растат

Компанията е произвела 4401 автомобила през периода, което е увеличение със 72% спрямо предходното тримесечие

09:26 | 16.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Американският производител на на електрически автомобили Rivian, подкрепян от Ford и Amazon, отчете нетна загуба от 1,71 млрд. долара през второто тримесечие на 2022 г. при приходи в размер на 364 млн. долара. 

Това е знак, че зараждащият се бизнес с електромобили на Rivian набира скорост, макар и бавно, в сравнение с предходното тримесечие, в което компанията отчете нетна загуба от 1,59 млрд. долара и приходи от 95 млн. долара. Освен това Rivian надмина прогнозите на Wall Street за приходите с около 26 млн. долара, пише The Verge.

Корпоративният отчет разкрива също, че Rivian все още трябва да извърви дълъг път, преди да успее да изпълни обещанието си да преобрази автомобилната индустрия с красиво проектирани пикапи и SUV с нулеви вредни емисии. Автомобилният производител заяви, че очаква да "изгори" още 700 млн. долара преди края на годината.

Отчетът идва на фона на положителна актуализация за производството, в която Rivian обяви, че е произвела 4401 автомобила през тримесечния период, което е увеличение със 72% спрямо предходното тримесечие, и е доставила 4467 автомобила, което е ръст с 267%. Компанията не предоставя разбивка на данните между пикапите R1T и електрическия ван за доставки, който произвежда за Amazon. (Доставките на R1S SUV бяха отложени за по-късно тази година.)

Компанията ще трябва да произведе 18 046 автомобила през следващите осем месеца, ако иска да постигне целта си за 25 хил. произведени автомобила тази година, или приблизително 9 023 на тримесечие. Това няма да е лесна задача, но със сигурност е възможно. При предишното представяне на резултатите си Rivian съобщи, че има над 90 хил. резервации за превозните средства R1T и R1S. Сега автомобилният производител обяви, че те са се увеличили до около 98 хил.

Компанията трябваше да преодолее някои трудности, за да стигне до тук. Миналия месец Rivian уволни около 6% от своите 14 хил. служители, или около 800 души, позовавайки се на необходимостта от намаляване на разходите, за да ускори развитието на бъдещите версии на своите електрически пикапи и SUV.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още