IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Mercedes и Rivian ще произвеждат съвместно в Европа електрически микробуси

Американският стартъп ще търси подкрепата на германците в опит да навакса с производството на фона на сериозното забавяне в графика

22:57 | 09.09.22 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Звеното на Mercedes-Benz за търговски превозни средства, Mercedes-Benz Vans, и американският стартъп Rivian подписаха меморандум за разбирателство за обособяване на съвместно предприятие за производство на електрически микробуси във фабрика на германската автомобилна група в Централна или Източна Европа през следващите няколко години, съобщава Automotive News Europe.

Компаниите търсят начини да произвеждат съвместно модели на обща производствена линия, информира Mercedes, добавяйки, че за целта ще бъде разработена нова архитектура за електрически микробуси, наречена VAN.EA.

Двата концерна планират производството на два големи микробуса – единият базиран на платформата VAN.EA на Mercedes, а другият базиран на електрическата платформа Rivian Light Van – в планирания завод.

Mercedes също така посочва, че ще преструктурира германските си фабрики, които в момента произвеждат големите микробуси Sprinter, за да компенсира по-високите разходи за електрически превозни средства.

Компанията ще инвестира 400 млн. евро във фабриката си в Дюселдорф като част от трансформацията. Mercedes също така каза, че ще добави „утвърден завод“ от производствената си мрежа, базиран в Централна и Източна Европа, като трето производствено съоръжение за сглобяване на микробуси в допълнение към фабриките в Дюселдорф и Лудвигсфелде, Германия.

Заводът на Mercedes в Кечкемет, Унгария, вероятно ще бъде един от вариантите за обособяване на съвместното производство с Rivian.

Заводът, открит през 2012 г., понастоящем произвежда автомобили на Mercedes като моделите A-Class, B-Class и C-Class. Концернът планира да намали производството на такива автомобили като част от стратегията си за преминаване към модели от по-висок клас, които осигуряват по-голям марж.

Платформата VAN.EA ще се използва за изцяло електрически средни и големи търговски ванове, добавят от Mercedes. До 2025 г. всички нововъведени модели ванове на Mercedes трябва да бъдат електрически.

Mercedes също си партнира с френската Renault, която произвежда своите компактни микробуси Citan и T-Class като версии на своя Kangoo. Микробусите имат и изцяло електрическа версия.

Важен момент за Rivian

Сътрудничеството с Mercedes идва в решаващ момент за Rivian. Компанията за електрически превозни средства изпитва трудности при увеличаването на производството в своята фабрика в Илинойс, САЩ, тъй като прекъсванията във веригата на доставки и нарастващите цени на суровините я принудиха да съкрати работните места и да забави производствения си график.

От началото на годината цената на акциите на Rivian се е понижила с около 68%.

Споделянето на разходите за европейски монтажен завод с Mercedes би трябвало да помогне на стартъпа, който изгори 1,2 млрд. долара пари в брой през второто тримесечие, да натрупа спестявания, които да използва за изграждането на планирания втори завод в САЩ през 2025 г.

Rivian е само един от многото електромобилни стартъпи, които се опитват да спечелят пари от нарастващото търсене на електрически превозни средства под натиска на утвърдени автомобилни компании, които реагираха бързо, за да се включат в надпреварата за пазарен дял.

Американската Ford Motor Co. преработи своя популярен бензинов ван Transit, за да се захранва с батерии, и сега претендира за лидерство на пазара на електрически търговски ванове в САЩ с близо 4000 продажби на Transit от началото на годината.

По-рано тази година Stellantis подписа споразумение с Amazon за производство и доставка на електрически микробуси. С това позицията на Rivian като основен доставчик на електромобили за гиганта в онлайн търговията беше разклатена, въпреки че стартъпът си осигури поръчка за 100 хил. превозни средства, които трябва да предостави на Amazon до 2030 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
zelka007
преди 1 година
Хмм ... базовата версия на Rivian Prime Van започва от $53000 ... Звездната марка в момента диша прахтЪ на всички останали производители , без изключения всички имат електрически пикапи и бусове и продават , а те не ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още