IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Mercedes премахва 3600 работни места в бразилски завод за шасита

Компанията заяви, че планира да измести част от своите операции в бразилския град Сао Бернардо в опит да облекчи натиска върху разходите около електрификацията

11:18 | 07.09.22 г.
Снимка: Patricia Monteiro/Bloomberg
Снимка: Patricia Monteiro/Bloomberg

Германският автомобилен производител Mercedes-Benz AG ще премахне 3600 работници заради преструктуриране на своя завод за шасита за камиони и автобуси в бразилския щат Сао Пауло на фона на засилващия се натиск върху производството, съобщава Ройтерс.

Компанията заяви, че планира да измести част от своите операции в бразилския град Сао Бернардо в опит да облекчи натиска върху разходите и ефектите от трансформацията на цялостната автомобилна индустрия.

Mercedes заяви, че ще възложи на външни подизпълнители производството на предни оси и трансмисии, както и логистиката и услугите по поддръжка, като приоритетът е даден на местните компании.

Междувременно Mercedes ще се съсредоточи върху своя „основен бизнес“, който включва производството на автобусни шасита и камиони, добавят от компанията.

Германският концерн ще премахне 2200 работни места от завода в Сао Бернардо, като временните договори на още 1400 служители няма да бъдат подновени от декември.

Основната работническа организация в бразилското  звено на компанията, Sindicato dos Metalurgicos do Grande ABC, сподели, че нейните лидери са се срещнали с ръководството на Mercedes-Benz във вторник и че представителите на компанията са поискали преговори относно решението.

Ръководителите на синдиката ще проведат събрание с работниците в четвъртък (8 септември).

През юни Mercedes представи мащабен план за производството в Европа с фокус върху чистата мобилност след тежки преговори с местните профсъюзи. Докато фабриката в Щутгарт ще сглобява електромобили върху архитектура, предназначена за серията AMG, заводите в Бремен и Кечкемет, Унгария, ще произвеждат превозни средства, базирани на луксозната електрическа платформа на компанията от среден клас.

Заводът на Mercedes в Ращат, Югозападна Германия, ще изгражда превозни средства за т.наречения сегмент Entry Luxury, който ще бъде базиран на модулна платформа за електрически превозни средства, известна като MMA.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още