IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen ще вземе решение за IPO-то на Porsche в понеделник

Освен това се обсъжда одобрението на продажбата на 25% от Porsche AG на холдинговото дружество Porsche SE

12:52 | 03.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg
Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg

Управителният и надзорният съвет на Volkswagen планират да вземат решение за евентуалнотопървично публично предлагане (IPO) на Porsche AG в понеделник. След като месеци наред се проучваше дали е възможно първично публично предлагане на базирания в Щутгарт производител на спортни автомобили, в понеделник управителният съвет ще разгледа въпроса дали да се стреми към първично публично предлагане в края на септември/началото на октомври, съобщи Volkswagen в събота adhoc, цитирана от Ройтерс.

Все още не е взето окончателно решение. Освен това се обсъжда одобрението на продажбата на 25% от Porsche AG на холдинговото дружество Porsche SE. Според отделно съобщение на Porsche SE разговорите по този въпрос са в напреднал стадий.

Чрез Porsche SE семействата основатели Порше и Пиех са основни акционери в базираната във Волфсбург Volkswagen Group, която от своя страна притежава Porsche AG като дъщерно дружество.

Дори ако мениджърите постигнат съгласие в понеделник, пускането на листването все още зависи от развитието на пазара и от по-нататъшните обсъждания в управителните съвети, се казва в изявлението на Porsche.
 
Някои инвеститори поставиха под съмнение момента на борсовия дебют, който ще постави на изпитание привлекателността на най-големия автомобилен производител в Европа в момент, когато оценките на водещите компании се свиха на фона на нестабилността заради войната и рекордните разходи за енергоизточници.  911 Carrera GTS на Porsche с комбиниран разход на гориво 11,4 - 10,4 л/100 км. Снимка: Porsche 911 Carrera GTS на Porsche с комбиниран разход на гориво 11,4 - 10,4 л/100 км. Снимка: Porsche

Porsche е натрупал инвеститорски интерес за първичното си публично предлагане (IPO) с оценка от до 85 млрд. долара, сигнализирайки, че едно от най-големите листвания на акции в Европа ще продължи напред въпреки пазарните трудности, съобщи преди няколко седмици Bloomberg, позовавайки се на запознати източници. Луксозният бранд на Volkswagen си е подсигурил предварителни поръчки, които надхвърлят предлаганите акции при оценка между 60 и 85 млрд. евро. 

Големи инвеститори като Rowe Price Group и Държавния инвестиционен фонд вече са заявили интерес да заложат на IPO-то в този диапазон на оценка, казват източниците. Porsche освен това привлича интерес и от милиардери, сред които са основателят на производителя на енергийни напитки Red Bull Дитрих Матешиц, както и председателят на LVMH Бернар Арно, казват източниците.

Силното търсене при т.нар. поръчки в сянка – които се натрупват преди официалните оферти, събрани по време на IPO роудшоуто – е добър сигнал за листването, което пазарните наблюдатели се надяват, че ще отвори отново зараждащия се IPO пазар в Европа.

Много европейски и американски институционални мениджъри на активи, които обикновено инвестират в големи германски първични публични предлагания, засега избягват да правят твърди заявки заради опасения за корпоративното управление, казват източниците. Въпреки това Porsche отчита достатъчно търсене, за да запълни поръчките в сянка в горния край на диапазона и има твърде много поръчки в долния край. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още