IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предварителните поръчки в IPO-то на Porsche го оценяват на до 85 млрд. долара

Компанията планира да обяви намерението си да излезе на борсата във Франкфурт през първата седмица на септември

18:11 | 26.08.22 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Porsche е натрупал инвеститорски интерес за първичното си публично предлагане (IPO) с оценка от до 85 млрд. долара, сигнализирайки, че едно от най-големите листвания на акции в Европа ще продължи напред въпреки пазарните трудности, съобщава Bloomberg, позовавайки се на запознати източници.

Луксозният бранд на Volkswagen си е подсигурил предварителни поръчки, които надхвърлят предлаганите акции при оценка между 60 и 85 млрд. евро, казват източниците, поискали да не бъдат идентифицирани заради частния характер на информацията. Porsche планира да обяви намерението си да излезе на борсата във Франкфурт през първата седмица на септември след одобрение от надзорния съвет освен ако няма неочаквани пазарни шокове, казват те.

Големи инвеститори като Rowe Price Group и Държавния инвестиционен фонд вече са заявили интерес да заложат на IPO-то в този диапазон на оценка, казват източниците. Porsche освен това привлича интерес и от милиардери, сред които са основателят на производителя на енергийни напитки Red Bull Дитрих Матешиц, както и председателят на LVMH Бернар Арно, казват източниците.

Говорители на VW и Porsche са отказали да коментират, а представители на потенциалните инвеститори не са отговорили веднага на исканията за коментар.

Силното търсене при т.нар. поръчки в сянка – които се натрупват преди официалните оферти, събрани по време на IPO роудшоуто – е добър сигнал за листването, което пазарните наблюдатели се надяват, че ще отвори отново зараждащия се IPO пазар в Европа.

Много европейски и американски институционални мениджъри на активи, които обикновено инвестират в големи германски първични публични предлагания, засега избягват да правят твърди заявки заради опасения за корпоративното управление, казват източниците. Въпреки това Porsche отчита достатъчно търсене, за да запълни поръчките в сянка в горния край на диапазона и има твърде много поръчки в долния край, допълват те.

На IPO инвеститорите ще им бъдат продадени привилегировани акции в Porsche, които нямат право на глас. Могъщите милиардерски фамилии Порше и Пиех, които контролират VW чрез акции с право на глас, ще получат специален дивидент, за да финансират закупуването на блокиращ миноритарен дял в Porsche.

Сътресенията на капиталовите пазари на фона на войната на Русия в Украйна и растящите цени на енергоизточниците и галопиращата инфлация хвърлиха съмнения за IPO пазара в Европа като цяло, който е доста анемичен тази година.

Някои фонд мениджъри са провели частни разговори с мениджмънта на Porsche и са изразили опасенията си за изненадващото назначение на главния изпълнителен директор на подразделението – Оливер Блуме, начело на VW, която ще продължи да държи по-голямата част от акциите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още