IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Porsche ще търси подкрепа на редица суверенни фондове за своето листване

Mubadala Investment Co. и ADQ от Абу Даби са сред онези фондове, които обмислят да отделят средства за листването на звеното на Volkswagen, споделят източници

20:40 | 04.08.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Германската марка премиум автомобили Porsche AG се стреми да си осигури капитал от някои от най-големите държавни инвестиционни фондове в Близкия изток, тъй като планира да осъществи едно от най-големите листвания в Европа на фона на пазарните насрещни ветрове и опасенията относно оценката, съобщава Bloomberg, цитирайки източници, запознати с темата. 

Mubadala Investment Co. и ADQ от Абу Даби са сред онези фондове, които обмислят да отделят средства за листването на подразделението на Volkswagen AG, изтъкват източниците, пожелали да запазят анонимност. Държавни фондове на други пазари в Персийския залив, включително този на Саудитска Арабия, също проучват подобна възможност.

Съветниците на Porsche за първичното публично предлагане (IPO) също са се обърнали към големи канадски и малайзийски фондове, както и към норвежкия суверенен фонд, добавя един от източниците. Volkswagen обмисля да предложи повече от 5% от привилегированите акции на Porsche на инвеститори.

Съществуващият акционер във Volkswagen Qatar Investment Authority вече реши да стане стратегически инвеститор в Porsche.

Ангажирането на повече фондове относно листването би представлявало своеобразен вот на доверие, тъй като германският автомобилен производител се стреми към оценка, не по ниска от 60 млрд. евро.

В края на юли Volkswagen обяви, че подготовката за IPO-то продължава. "Продължаваме да изпълняваме плановете си за евентуално първично публично предлагане (IPO) на Porsche по-късно тази година. Подготовката продължава, като се очаква да се вземе решение в края на лятото", каза главният финансов директор на Volkswagen Арно Антлиц по време на телефонен разговор.

"Оливер Блуме в качеството си на главен изпълнителен директор на двете компании - Volkswagen и Porsche - подкрепя независимо Porsche с достъп до синергиите на Volkswagen.

Малко преди това бордът на директорите на германския концерн реши да премахне Херберт Дийс, архитект на най-големите усилия на автомобилния сектор за електрификация, от поста главен изпълнителен директор, като реши на негово място да застане ръководителят на Porsche Оливер Блуме.

Смяната сложи край на четиригодишното лидерство на Дийс, което роди постоянни търкания, подкопали неговата ефективност като лидер. Ходът обаче предизвика опасения сред инвеститорите, че Блуме няма да успее да осъществи планираното листване на акциите на Porsche.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още