IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките са подкрепили силно акциите на Porsche след IPO-то

Около 3,8 млн. книжа на концерна са били закупени от инвестиционни банки за трицифрена сума между четвъртък и вторник

13:57 | 06.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Инвестиционните банки поематели са подкрепили масирано цената на акциите на Porsche AG в дните след първичното публично предлагане на базирания в Щутгарт производител на спортни автомобили. За тази цел те са изкупили почти 3,8 млн. акции на Porsche за 312,8 млн. евро между четвъртък и вторник, става ясно от задължителното съобщение на Bank of America (BofA Securities) до американските регулатори, цитирано от Ройтерс. 

Акциите от резерва за пласиране (greenshoe) се използват за покупките за подкрепа, като създават търсене и свиват предлагането. Това означава, че Volkswagen AG ще набере съответно по-малко от максималната сума от 9,4 млрд. евро с продажбата на акции на Porsche.

Общо за стабилизационни мерки през четирите седмици след първичното публично предлагане на разположение е т. нар. greenshoe от до 14,85 милиона акции на стойност 1,23 милиарда евро. Голяма част от акциите вече са изкупени обратно в рамките на четири дни. Bank of America е придобила акции на Porsche на цени между 81,00 и емисионната цена от 82,50 евро - средно по 82,44 евро.

В понеделник акциите на Porsche AG паднаха до 81,00 евро, но от вторник насам почти не се наложи да се купува подкрепа. В сряда тя приключи търговията на Xetra на ниво 87,92 евро, което е с 6,6% над емисионната цена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:45 | 06.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още