IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За часове инвеститорите запазиха акции на Porsche за над 9,4 млрд. евро

В горния край на ценовия диапазон IPO-то би оценило производителя на 75 млрд. евро, докато оценката на компанията майка VW е 92 млрд. евро

14:58 | 20.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Германският автомобилен концерн Volkswagen AG набра повече от достатъчно инвеститорски поръчки, за да покрие оцененото на 9,4 млрд. евро първично публично предлагане (IPO) на акции на производителя на спортни автомобили Porsche AG само за часове, след като започна да приема заявки за продажба на акции, предава Bloomberg.

Книгата за поръчки, която бе отворена едва във вторник сутринта, е покрита многократно в целия ценови диапазон от 76,50 евро до 82,50 евро за пълния размер на сделката. 

Периодът на предложения за германския автомобилен производител вероятно ще продължи до 28 септември и ще бъде отворен за инвеститори в Германия, Австрия, Франция, Италия, Испания и Швейцария. Четирима основни инвеститори - Qatar Investment Authority, държавният инвестиционен фонд на Норвегия, T. Rowe Price и ADQ - се ангажираха заедно да поемат акции за 3,7 милиарда евро от първичното публично предлагане

„Ние сме на прав път - вярваме, че Porsche AG, със своя стабилен бизнес модел и убедителни финансови резултати, е готов да стартира своето първично публично предлагане", заяви главният финансов директор на Porsche Лутц Мешке в изявление, придружаващо публикуването на документа от 820 страници. 

Началото на търговията е определено за 29 септември. В горния край на ценовия диапазон IPO-то би оценило производителя на култовия модел 911 на 75 млрд. евро, на фона на оценка от 92 млрд. евро за компанията майка VW, която произвежда около 10 млн. автомобила годишно.

Продажбата на 25% дял от привилегированите акции на производителя на луксозни автомобили на обществеността ще разбуди отново спящия европейски пазар на първични публични предлагания, където емитентите се въздържат от IPО-та поради ясно изразения спад на пазара в момент, в който регионът се бори с енергийната криза и безпрецедентната инфлация. Компаниите са набрали по-малко от 10 млрд. долара чрез IPO-та до август тази година, което е 83% спад в сравнение със същия период на миналата година, сочат събрани от Bloomberg данни. 

Листването на Porsche ще бъде най-голямото в Европа, откакто минната компания Glencore Plc набра почти 10 млрд. долара чрез IPO в Лондон през 2011 г., показват данните. 

VW също така продава 25% плюс една от обикновените акции на инвестиционната компания Porsche Automobil Holding SE, собственост на семействата Порше-Пиех. Закупуването на акции с право на глас означава, че милиардерският клан, който притежава и 53% от акциите с право на глас на VW, ще има миноритарен блокиращ дял в бившия си семеен бизнес. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:58 | 20.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още