IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Stellantis ще плати на Калифорния 5,6 млн. долара в извънсъдебно споразумение

Общо 30 600 автомобила на концерна са в нарушение на щатските разпоредби за качеството на въздуха

11:35 | 14.10.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Звеното на автомобилния концерн Stellantis, FCA US, ще плати 5,6 млн. долара в извънсъдебно споразумение относно разследване на щата Калифорния за нарушения на разпоредбите за качеството на въздуха, съобщава Ройтерс.

Калифорнийският борд за въздушни ресурси (CARB) посочва, че 30 600 превозни средства влизат в споразумението. Става въпрос за произведени в периода 2012-2018 модели Ram 1500, Jeep Grand Cherokee и Dodge Durango, които са оборудвани с 5,7-литров бензинов двигател и не отговарят на сертификационните стандарти за емисиите.

FCA ще плати 2,8 млн. долара санкция, като останалите 2,8 млн. долара ще бъдат използвани от компанията, за да оборудва някои райони на Калифорния с електрически училищни автобуси.

От CARB споделят, че FCA сътрудничи при разследването на проблема с емисиите, открит по време на тестове на щатския регулатор.

„Този случай е идеален пример за това защо тестовете за съответствие на CARB са толкова важни за защитата на качеството на въздуха в щата и за общественото здраве“, заяви изпълнителният директор на CARB Стивън Клиф.

Stellantis заяви в четвъртък, че макар компанията да поема отговорност, ситуацията не отразява нейната стратегия за бъдещето. Концернът отбелязва, че работи за пускането в продажба на 25 електрически модела в САЩ до 2030 г.

В отделно разследване за емисиите през юни FCA US се призна за виновен в престъпен заговор и се споразумя извънсъдебно да плати около 300 млн. долара заради манипулации на данните за изгорелите газове при дизелови автомобили.

Министерството на правосъдието заяви, че FCA US е инсталирала неправомерен софтуер, за да избегне регулаторен контрол и да помогне на дизеловите превозни средства да покрият изискванията за емисиите.

Преди това компанията плати гражданска санкция от 311 млн. долара и изплати над 183 млн. долара обезщетение на повече от 63 000 души като част от колективен иск относно измамите при дизеловите двигатели.

Това е второто извънсъдебно споразумение на FCA с щата Калифорния през последните четири години.

През 2019 г. CARB се споразумя с FCA по обвинения, че последният е използвал софтуер, за да заобиколи тестовете за емисии при повече от 100 хил. дизелови превозни средства в цялата страна.

В началото на миналата година FCA се сля с френския производител на автомобили PSA, за да създадат Stellantis.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:36 | 14.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още