fallback

Словашката InoBat планира да построи завод за електромобилни батерии в Сърбия

Компанията е подписала декларация за намерение със сръбското правителство за изграждане на фабрика с планиран капацитет от 32 гигаватчаса

18:23 | 14.11.22 г.

Словашкият производител на батерии InoBat обяви, че е подписал декларация за намерение със сръбското правителство за изграждане на фабрика за батерии за електрически превозни средства в страната. Съоръжението ще разполага с планиран капацитет от 32 гигаватчаса (ГВтч), съобщава Ройтерс.

Съоръжението ще стартира дейност в първоначален активен капацитет от 4 ГВтч през 2025 г.

Сръбското правителство ще предостави финансиране до 419 млн. евро, включително грантове и данъчни стимули в подкрепа на проекта, посочва InoBat.

Въпреки че споразумението не е окончателно, източник, запознат с въпроса, споделя, че двете страни са близо до финализиране.

InoBat заяви, че иска да изгради по една фабрика в Западна и Източна Европа.

Миналия месец компанията сподели, че е подписала декларация за намерение с правителството на Испания за изграждане на гигафабрика във Валядолид. Все още няма окончателно споразумение по темата, като се разглеждат и други локации, включително Великобритания.

Някои европейски стартъп компании за батерии изпитват проблеми при набирането на капитал за финансиране на строежите на фабрики, докато други, като InoBat, се фокусират върху бавното разширяване, докато сключват договори с клиенти.

InoBat ще въведе в експлоатация тестова линия с мощност 45 мегаватчаса в Братислава в началото на следващата година, за да произвежда батерии с висока производителност, които клиентите да тестват. Компанията е подписала споразумения с клиенти, включително с германския разработчик на въздушни таксита Lilium на стойност 500 млн. евро до 2030 г.

Компанията иска да изгради цялостен производствен капацитет на няколко етапа от по 4 ГВтч на стойност 350 млн. евро всеки, след като подпише нужните договори.

InoBat също така планира съоръжение за научноизследователска и развойна дейност в Индиана, което може да се разрасне в гигафабрика. Комплексът ще бъде изграден съвместно с финтех компанията Ideanomics.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:23 | 14.11.22 г.
fallback
Още от Новини виж още