IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Panasonic започва строежа на нова фабрика за батерии в САЩ през ноември

Заводът първоначално ще произвежда литиево-йонни клетки тип 2170, след което ще се прехвърли върху по-новия вариант – 4680, който ще доставя на Tesla

14:53 | 31.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Японската технологична компания Panasonic Holdings Corp. обяви, че ще започне изграждането на нов завод за батерии за електромобили в американския щат Канзас през ноември, като планира да въведе в експлоатация съоръжението до март 2025 г., съобщава Ройтерс. Фабриката ще бъде фокусирана върху доставките на бързоразвиващия се пазар на електромобили в Северна Америка.

Енергийното звено на конгломерата заяви през юли, че е избрало Канзас като място за нов завод за доставка на батерии предимно на местния партньор Tesla Inc., присъединявайки се към други производители на батерии, планиращи огромни инвестиции в САЩ, за да отговарят на условията при новите правила за федерална подкрепа относно продажбите на електрически превозни средства.

Panasonic споделя, че  планира първоначалният производствен капацитет на съоръжението да бъде 30 гигаватчаса годишно. Това е еквивалентно на приблизително 60% от текущия годишен производствен капацитет на електромобилни батерии на компанията в Япония и САЩ.

Представители на щата Канзас посочиха през юли, че фабриката ще създаде до 4000 работни места с инвестиции до 4 млрд. долара, като се очаква окончателно одобрение от борда на Panasonic, осигурено в понеделник (31 октомври).

Хирокадзу Умеда, главен финансов директор на Panasonic Holdings Group, отказа да даде конкретна информация относно размера на инвестицията по време на брифинг, но добави, че тя ще бъде "в мащаб над 4 млрд. долара".

Според Panasonic фабриката ще произвежда литиево-йонни клетки тип 2170, с които вече снабдява Tesla, като впоследствие ще произвежда по-усъвършенстваните клетки формат 4680, които в момента се разработват. Този формат е около пет пъти по-голям от предходния и осигурява значително подобрения в цената и пробега.

„Решихме да започнем с варианта 2170, който може да бъде пуснат на пазара с чувство за сигурност и бързина поради спешната необходимост от батерии“, изтъква Умеда.

Panasonic заяви, че ще започне масово производство на вариант 4680 в своя завод в Уакаяма, остров Хоншу, до края на март 2024 г., с разширяване на производството им в Северна Америка.

По думите на Умеда работата към постигане на търговско производство „върви по план“.

Panasonic понижи прогнозата си за оперативната печалба за фискалната година до 320 млрд. йени (2,16 млрд. долара) от 360 млрд. йени преди това. Новата прогноза изостава от медианната прогноза на 19 анализатори за 349,9 млрд. йени.

Panasonic отчете 11% спад на оперативната печалба за второто тримесечие спрямо същия период на предходната година, но въпреки това надмина пазарните прогнози.

Компанията отчете 86,1 млрд. йени оперативна печалба за трите месеца до края на септември, срещу очакванията на анализаторите за 81,6 млрд. йени, по данни на Refinitiv. Година по-рано компанията спечели 96,8 млрд. йени.

Въпреки че продажбите нарастват в енергийния бизнес, оперативната печалба на звеното спада поради нарастващите цени на суровините и логистиката, както и заради увеличените разходи за разработка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:56 | 31.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още