IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

CATL ще помага на Индонезия да създаде „зелена“ индустрия за електромобилни батерии

Две от китайските фабрики на производителя са единствените съоръжения за производство на батерии в света, сертифицирани като нисковъглеродни

11:27 | 14.11.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Contemporary Amperex Technology (CATL) се е ангажирала да помогне на Индонезия да развие „зелена“ индустрия за електромобилни батерии, докато все повече международни компании се насочват към страната заради нейните изобилни ресурси, изтъква председателят на китайския производител на батерии Робин Дзън, цитиран от Nikkei Asia Review.

Той подчерта, че два от заводите на CATL в Китай са получили признание от Световния икономически форум (WEF) за усилията им да понижат нивата на въглеродните емисии. Фабриката в Ниндъ е част от така наречената Global Lighthouse Network на WEF – общност от производители, които предлагат напреднали технологии по отношение на устойчивостта и други екологични цели. Заводът на компанията в Ибин също е сертифициран като „съоръжение с нулеви емисии“.

„Това са единствените фабрики за батерии в света, които са сертифицирани... от WEF“, изтъква Дзън в кулоарите на събитието Business 20  в Бали, Индонезия.

Според председателя на CATL неговата компания, която е най-големият производител на електромобилни батерии в света и основен доставчик на Tesla Inc., ще помогне на Индонезия да „изчисти“ цялата верига на доставки на батерии в страната – от добива на никел до производството на батерии.

По думите на Дзън CATL възнамерява да разположи „огромни“ по капацитет мощности за възобновяема енергия и за съхранение на такава, за да поддържа силно енергоемката индустрия в Индонезия.

Страната притежава 22% от световните запаси от никел, основен компонент при батериите за електрически превозни средства, и има желание да оползотвори ресурса, за да си осигури ключова роля в глобалната верига на доставки на електромобили чрез развитие на местна индустрия за батерии и капацитет за производство на електрически коли. Изобилието от никел в Индонезия привлече индустриални гиганти като CATL и южнокорейската LG Energy Solution.

Що се отнася до автомобилните производители, южнокорейската група Hyundai Motor по-рано тази година стартира пълномащабно производство в своя завод за електромобили в Индонезия. Японският концерн Toyota Motor Corp. и редица китайски производители също проявяват интерес. Шефът на държавната Indonesia Battery Corp. (IBC) сподели наскоро пред Nikkei Asia, че обсъжда с европейски производители на автомобили опции за инвестиции в страната.

Аксел Машка, вицепрезидент на Hyundai Mobis, дъщерното дружество на Hyundai за авточасти, посочи, че компанията му "планира да установи опорна точка" в Индонезия, добавяйки, че страната "може да бъде важен център" за пазара на електромобили в Югоизточна Азия и Австралия.

Прас Ганеш, вицепрезидент на Toyota Daihatsu Engineering & Manufacturing, сподели от своя страна, че Toyota също „би искала да развие веригата на стойност на електромобилите“ и съответната екосистема в Индонезия.

„Така че ние сме силно уверени и оптимистични по отношение на Индонезия и по отношение на това каква роля ще играе в нашия преход към електрическа мобилност“, изтъква Ганеш, добавяйки: „Но за да направим това, искаме да сме сигурни, че го правим по правилния начин и наистина ще се справим с важния проблем, свързан с декарбонизацията и поддържането на индустриалния растеж и икономическото развитие на Индонезия“.

Последна актуализация: 11:27 | 14.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още