IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индонезия преговаря с европейски автопроизводители за инвестиции в електромобили

Държавната Indonesia Battery разглежда различни варианти, свързани с индустрията, включително придобиването на литиеви мини в Австралия

12:28 | 05.11.22 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Indonesia Battery Corp. (IBC) обсъжда с европейски автопроизводители евентуални инвестиции в Индонезия, заяви пред Nikkei Asia Review шефът на държавната компания, добавяйки, че развръзка по темата се очаква през следващите няколко седмици.

Президентът на IBC Тото Нугрохо посочи, че плановете за добив на литий - метал от съществено значение при производството на електромобилни батерии - може да включват придобиване на мини в Австралия.

Нугрохо за момента не може да разкрие имената на компаниите, с които Индонезия води преговори, позовавайки се на подписаните споразумения за дискретност.

„Но със сигурност има европейски производители на батерии и европейски производители на автомобили, които [ще] проявят интерес към Индонезия, за да проведат дискусии с IBC и нашите акционери“, посочи той в интервю за Nikkei Asia.

Производителите на електромобили, които проявяват интерес, са „големи имена в Европа“, които в момента предлагат автомобили, работещи с петролни горива, но „се стремят да преминат към електромобили“, споделя още Нугрохо. „Със сигурност ще имаме новина в Бали, в кулоарите на срещата на Г-20“, добавя той.

Изграждането на електромобилна екосистема в Индонезия представлява ключов фокус в политиката на правителството на държавния глава на страната Джоко Уидодо, известен още като Джокови.

Като бързо развиваща се икономика с най-големите запаси от никел в света – важен компонент при батериите за електромобили – Индонезия се стреми да се изкачи верига на стойност от добива на метали до сглобяването на електромобили. Тази амбиция накара правителството да създаде IBC през март 2021 г.

Нейните акционери съставляват четири от най-големите държавни компании: миннодобивната холдингова компания MIND ID, производителят на никел и злато Aneka Tambang, национална петролна и газова компания Pertamina и националният производител и дистрибутор на електроенергия Perusahaan Listrik Negara.

Но липсващото звено за богатата на ресурси Индонезия е литият. „Имаме никел, имаме манган, имаме кобалт, но до известна степен имаме нужда от литий“, признава Нугрохо. „Ето защо работим с големите партньори, защото те имат много добри системи за верига на доставки“, добавя той, визирайки стратегията на IBC за осигуряване на необходимите минерали.

По думите му MIND ID планира да придобие литиеви мини, по-специално в Австралия. Австралия. Страната има един от най-големите запаси на литий в света, географски е близо до Индонезия и се радва на стабилна политическа среда, което я прави привлекателен кандидат за индонезийската индустрия, споделя още Нугрохо.

Едно от опасенията за потенциалните инвеститори е, че добивът на никел обикновено оказва тежко негативно въздействие върху околната среда.

Нугрохо подчертава, че екологичните, социалните и управленските съображения, или ESG, са изключително важни за IBC както защото производителите на автомобили се съобразяват с тях, така и защото могат да помогнат за осигуряването на повече източници на финансиране.

През април Aneka Tambang и IBC подписаха рамково споразумение с най-големия производител на батерии в Китай CATL на стойност 5,97 млрд. долара, както и с южнокорейски консорциум, ръководен от LG Energy Solution, за 9,8 млрд. долара.

Чуждестранните производители на батерии се ангажираха да инвестират в Индонезия, докато IBC се ангажира с ресурси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:22 | 05.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 3
Alex Silver
преди 1 година
Тия шапшали съвсем сериозно смятат, че като нямат дизелово гориво и бензин, ще могат да карат на ток. А откъде ще се вземе този ток? Как откъде? От контакта. Въпросът е решен веднъж завинаги.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още