IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

CATL ще участва в проект за батерии в Индонезия за 6 млрд. долара

Съвместното предприятие ще добива суровини за батерии и ще изгражда клетки в комплекс, базиран в провинция Северно Малуку

12:14 | 15.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Най-големият производител на електромобилни батерии в света Contemporary Amperex Technology Co. Ltd. (CATL) планира да засили присъствието си в амбициозния индустриален хъб за електрически превозни средства в Индонезия, като си партнира с местни държавни групи за изграждане на комплекс за добив на суровини за батерии на стойност 5,97 млрд. долара, съобщава Bloomberg. 

Звено на CATL ще се присъедини към PT Aneka Tambang и PT Industri Baterai Indonesia в проекта, който обхваща различни дейности - от добив на никел до материали за батерии, рециклиране и фабрика за производство на клетки.

Правителството на Индонезия цели да се превърне в основен играч във веригата на доставки на електрически превозни средства, разчитайки на огромните си запаси от никел, жизненоважен елемент в състава на батериите.

CATL вече може да се похвали с известно присъствие в Индонезия, докато други китайски фирми, включително Tsingshan Holding Group, играят основна роля в добива на никел в страната.

„Проектът в Индонезия е важен крайъгълен камък за CATL, тъй като разширяваме нашия глобален отпечатък, и той ще се превърне в символ на вечното приятелство между Китай и Индонезия“, коментира Робин Дзън, основател и председател на CATL.

Комплексът ще бъде базиран в провинция Северно Малуку. Съвместното предприятие все още се нуждае от одобрение от акционерите на компаниите и от местните регулаторни органи.

За да остане с крачка пред своите конкуренти, CATL поглежда и към алтернативни технологии при батериите. В средата на миналата година компанията представи натриево-йонна батерия, чиито клетки са с по-малка енергийна плътност и използват по-евтини материали от литиево-йонните аналози.  

Освен новото поколение натриеви батерии, CATL пусна в продажба и ново решение, свързано със захранването на електромобили, което може да интегрира натриево-йонни и литиево-йонни клетки в един пакет, компенсирайки недостига на енергийна плътност при първите, като същевременно запази техните предимства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още