IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Mobileye привлича Goldman Sachs и Morgan Stanley за своето IPO

Американските банки ще ръководят подготовката на израелската компания, собственост на Intel, за листването на акциите ѝ в САЩ

10:23 | 15.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Израелското звено на Intel Corp. Mobileye привлече американските инвестиционни банки Goldman Sachs и Morgan Stanley, които ще ръководят подготовката на компанията за планираното първично публично предлагане в САЩ (IPO), съобщава Ройтерс.

Mobileye разработва сензори за автономни превозни средства и беше придобита от Intel през 2017 г. срещу 15,3 млрд. долара. Фирмата е основана през 1999 г. и планира да изгради собствени сензори LIDAR, за да помогне на колите си да създават триизмерна картина на пътя. В момента компанията ползва такива технологии от Luminar Technologies в своите роботаксита. 

Листването на Mobileye, което се очаква да се осъществи по-късно тази година, може да оцени звеното на 50 млрд. долара, според източници, запознати с темата. За момента графикът на IPO-то все още подлежи на промяна.

Подготовката на Mobileye се случва в труден момент за пазара на IPO. Нестабилността на борсата, предизвикана от разпродажбата на технологични акции и инвазията на Русия в Украйна, принуди няколко фирми, включително GoPuff и Chobani, да отложат плановете си за листване на акциите си през тази година. Това контрастира силно с резултатите от 2021 г., когато бяха набрани общо 300 млрд. долара от листвания.

Само 21 компании, без да се включват сделките с компании със специално предназначение (SPAC), са излезли на борсите в САЩ от началото на тази година, показват данни на Dealogic. Във фокуса на инвеститорите попадат и плановете на компании като Arm и Reddit за тазгодишно листване.

Mobileye, който работи с автомобилни концерни от ранга на BMW, Audi, Volkswagen, Nissan, Honda и General Motors, представлява опит на Intel за диверсификация на приходите, който е изправен пред жестока конкуренция при производство на чипове в лицето на Nvidia Corp и Qualcomm Inc.

Решението за листването на Mobileye е част от по-широката стратегия на Intel под ръководството на главния изпълнителен директор Пат Гелсингер да трансформира бизнеса. Intel очаква да получи по-голямата част от приходите от продажбата на акции и да използва част от средствата за изграждане на повече заводи за чипове, посочи Гелсингер през декември.

Intel заяви, че ще запази мажоритарен дял в Mobileye и след IPO-то.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още