IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът на Индонезия: Tesla може да базира цялата си верига на доставки тук

Джокови отхвърли обвиненията в протекционизъм и защити опитите на страната да се превърне в глобален играч в електромобилната индустрия

20:11 | 20.06.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Президентът на Индонезия Джоко Уидодо отрече, че страната му е станала протекционистка по време на неговия мандат, като добави, че вратите ѝ остават отворени за всички играчи - включително за Tesla - които искат да използват изобилните ѝ природни ресурси, ако създадат заводи, които могат да допринесат за местната икономика, съобщава CNBC.

Уидодо, който в Индонезия е известен като Джокови, заяви, че правителството води преговори с американския електромобилен производител Tesla, както и с Ford и други концерни за създаване на производствени мощности на местно ниво, включително фабрика за сглобяване на автомобили.

Държавният глава посочи, че се е срещал с главния изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск през май, след като президентът на САЩ Джо Байдън беше домакин на среща на върха с лидерите на страните от Югоизточна Азия. 

Джокови сподели, че предполага, че Tesla може да базира цялата си верига на доставки в страната.

„Проведохме много дискусии, особено за това как Tesla може да изгради своята верига на доставки, от край до край, като започне от топилните пещи, след това като изгради индустрия за катоди и прекурсори, за батерии, литиеви батерии, и след това фабрика за превозни средства“, изтъква Джокови. „Всичко това в Индонезия, защото е много ефективно. Това предложих аз“, добавя държавният глава.

По думите му Мъск е изпратил екип в страната преди шест седмици, „за да провери потенциала ѝ относно никела, да провери екологичните аспекти, но екипът, свързан с автомобилите, не е дошъл“.

Според Джокови такъв екип може да пристигне в страната в „близкото бъдеще“, за да оцени потенциала ѝ. Президентът покани Мъск на срещата на върха на Г-20, на която неговата страна е домакин, като посочи, че „все още няма решение“ относно плановете на Tesla да инвестира в Индонезия.

Индонезия, най-голямата икономика в Югоизточна Азия, разполага с изобилие от естествени находища на калай, мед, никел, кобалт и боксит, някои от които представляват ключови материали за батериите за електрически превозни средства.

При Джокови богатата на ресурси Индонезия забрани износа на някои ключови стоки, включително на необработен никел през 2020 г., въглища през 2021 г. и готварско масло през април. Последната мярка беше насочена към стабилизиране на вътрешните цени на фона на ускоряващата се глобална инфлация.

„Не, не мисля, че това е протекционизъм. Но ние искаме тази добавена стойност да бъде в Индонезия... Ако продължим да изнасяме суровините, тези, които получават добавената стойност, са другите страни“, изтъква той.

В опит да подсили икономиката си и да използва природните си ресурси в местното производство, Индонезия иска да се отдалечи от износа на суровини. Освен това планира да играе важна и глобална роля в индустрията за електромобилите.

„Искаме да изградим индустриална екосистема за литиеви батерии“, подчертава Джокови, като твърди, че това също ще създаде работни места и ще генерира данъчни приходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Кисимов
преди 1 година
Барака няня - Барак Обама в Индонезия : https://***.youtube.com/watch?v=YSWKJEpeT9c
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още