IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla продължава да изпитва затруднения при наемането на работници в Германия

Основната пречка са заплатите, изтъкват от водещата работническа организация в страната

16:46 | 20.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Американският електромобилен концерн Tesla Inc. може се окаже принуден да повиши заплатите в Германия, ако иска да постигне целта си да наеме още хиляди работници за своята фабрика край Берлин, съобщава Bloomberg, цитирайки водещия профсъюз в страната. 

IG Metall получава оплаквания от служители на Tesla в гигафабриката в Грюнхайде, провинция Бранденбург, относно недостатъчното възнаграждение, информира работническата организация. Квалифицираните работници получават с около 20% по-малко в завода, отколкото в съоръжения на конкурентни производители със споразумения за размера на заплащането с IG Metall, добавя групата, цитирайки собствен анализ.

Набирането на персонал за завода на Tesla „не напредва с нужната скорост“, изтъква Биргит Дитце, регионален ръководител на IG Metall. „Много хора биха проявили интерес да работят в Tesla, но в крайна сметка решават да не го правят, защото много от тях печелят значително повече на текущите си позиции в други автомобилни компании“, добавя тя.

Tesla очаква в крайна сметка да наеме 12 хил. души в обекта в Грюнхайде, след като фабриката заработи с пълен капацитет наред с допълнителното съоръжение за изграждане на батерии.

През март автомобилният производител заяви, че повече от 3 хил. души работят във фабриката и че планира да наеме още хиляди през следващите месеци. Tesla не е предоставила нова информация по темата.

Главният изпълнителен директор Илон Мъск миналата седмица предупреди във вътрешнофирмена бележка, че Tesla е имала „много тежко тримесечие“, тъй като се бори с проблемите при глобалните вериги на доставка, отправяйки молба към работниците да помогнат на компанията да се възстанови.

След като предупреди, че Tesla може да се сблъска със съкращения на персонала в размер на 10%, Мъск заяви, че все пак общият брой на служителите ще нарасне в идните 12 месеца, като този на работниците на пълен работен ден няма да се промени.

Преди това предприемачът отправи ултиматум към тях да се завърнат в офиса за минимум 40 часа в седмицата. Отказът да го направят щял да бъде считан за напускане, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още