IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Виетнамската VinFast изпрати първата партида електромобили за клиенти в САЩ

Компанията се подготвя да изпрати и втора партида автомобили до САЩ около януари

14:16 | 25.11.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Виетнамският производител на електрически превозни средства VinFast изпрати първата партида от 999 електрически автомобила за пазара в САЩ, приключвайки успешно 5-годишните усилия да разработи производствен комплекс в азиатската страна, който да доставя превозни средства за пазарите в Северна Америка и Европа, съобщава Ройтерс.

Очаква се първите автомобили да бъдат предадени на клиентите до края на декември, посочва компанията, част от конгломерата Vingroup.

Главният изпълнителен директор на VinFast Ли Тхи Тху Туй заяви, че някои автомобили VF 8, които се доставят в САЩ, ще бъдат изпратени до компанията Autonomy, която предлага абонаментната услуга за автомобили в САЩ, но по-голямата част ще бъдат насочени към купувачите на дребно, които вече са поръчали модела.

VinFast се подготвя да изпрати и втора партида автомобили до САЩ, първия пазар за износ на компанията, около януари, допълва Туй.

VinFast е в процес на изграждане на завод за електрически превозни средства в Северна Каролина, на който му предстои да получи окончателно регулаторно одобрение от местните власти.

Туй изтъква, че компанията планира да започне производство в американската фабрика през юли 2024 г. и че електрическите превозни средства, произведени там, ще отговарят на изискванията за стимули съгласно условията на Закона за намаляване на инфлацията (IRA), подписан от президента на САЩ Джо Байдън през август.

Законодателството изисква 50% от жизненоважните минерали, използвани в батериите за електромобили, да са добивани и обработвани в Северна Америка или от търговски партньори на САЩ, като от 2024 г. този процент ще нарасне постепенно до 80% към края на 2026 г.

Големите автомобилни производители обявиха, че тези цели са нереалистични.

„IRA ни изненада всички, но всъщност не оказва влияние върху нашата стратегия за САЩ“, споделя Туй пред Ройтерс. „Веднага щом започнем да произвеждаме автомобили в САЩ, нашите клиенти ще имат право на данъчни стимули“, добавя той.

VinFast заяви миналата седмица, че Autonomy е поръчала 2500 електрически превозни средства, най-голямата ѝ корпоративна поръчка до момента. VinFast заяви, че отчита почти 65 000 поръчки в световен мащаб и очаква да продава 750 000 електромобила годишно до 2026 г.

Проектът за фабриката в Северна Каролина изостава с месеци спрямо първоначалните цели на компанията, а първата доставка на електромобили, произведени от VinFast, не успя да постигне първоначалната цел за 5000 доставени превозни средства до декември.

Представители на VinFast казаха, че партидата от 999 автомобила не е случайно число, тъй като се смята, че то носи късмет във Виетнам.

„Няма по-късметлийско число от 999“, изтъква Туй. Наетият от Панама транспортен кораб, използван за транспортиране на електромобилите, може да помести на борда си до 2000 превозни средства, споделят служители.

В четвъртък (24 ноември) компанията майка Vingroup обяви, че започва изграждането на нова фабрика за електромобилни батерии във Виетнам съвместно с китайската Gotion High-Tech. За обекта ще отговаря подразделението VinES Energy Solutions, като се очаква в проекта да бъдат вложени 6,3 трлн. донга (254 млн. долара).

Новата фабрика ще произвежда литиево-железни фосфатни батерии (LFP), които не изискват скъпи суровини като кобалт и никел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:16 | 25.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още