IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преговорите между Renault и Nissan отиват към задънена улица заради Geely

Планираното обявяване на споразумението на 7 декември е отложено, според японска медия

12:30 | 03.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Автомобилните производители Renault и Nissan вероятно ще се откажат от обявяването на дългоочакваната сделка относно дяловите участия, предвидено за 7 декември, тъй като все още не могат да преодолеят различията си относно договорните условия, съобщава японската телевизия JNN, цитирана от Ройтерс.

И двете страни участват в дискусии относно преструктурирането на техния алианс, в който влиза още японската Mitsubishi. Докато Renault иска от Nissan да инвестира в електромобилното звено на французите, вторият настоява за справедливо дялово участие.

Отпадането на обявяването на сделката на 7 декември отразява неуспеха на преговорите към петък (2 декември), най-вече поради несигурността около споделянето на интелектуална собственост, след като Renault се споразумя с китайската Geely да работят съвместно върху бизнеса с коли с двигатели с вътрешно горене на френската компания.

Засега не е посочена нова дата, добавя JNN.

В средата на ноември Renault предложи на Nissan да прехвърли част от дела си в своя партньор на тръст, за да изравни своето дялово участие с това на японската компания. В момента френската автомобилна група притежава 43% от Nissan, докато Nissan държи 15% в Renault. Според направеното предложение Renault може да прехвърли дял в размер на 28% на тръст и да се откаже от правата на глас, свързани с тези акции, като по същество остане с дял с право на глас от 15%.

Това споразумение позволява на Renault да смекчи загубите, които биха могли да възникнат от директната продажба на акциите на Nissan. Книжата на японците се търгуваха срещу 463 йени за акция малко преди Renault за първи път да обяви, че ще купи акции на компанията през март 1999 г. Тяхната цена е с около 10% по-висока към края на последната сесия, въпреки че стойността им изостава с една трета спрямо техния връх от 1508 йени в началото на 2007 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:36 | 03.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още