IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Председателят на Renault: Нищо не блокира преговорите с Nissan

Подобно на Макото Учида от Nissan, Жан-Доминик Сенар отказа да посочи точна дата на приключване на преговорите между двете компании от алианса

12:06 | 15.11.22 г.
Председателят на Renault Group Жан-Доминик Сенар. Снимка: Bloomberg L.P.
Председателят на Renault Group Жан-Доминик Сенар. Снимка: Bloomberg L.P.

Нищо не блокира дискусиите между Nissan Motor Co. и Renault Group относно бъдещето на техния съюз и двете компании ще проведат "важни разговори" във вторник и сряда, заяви председателят на френския автомобилен производител Жан-Доминик Сенар, цитиран от Ройтерс.

Сенар коментира напредъка в преговорите между партньорите по време на събитие в Токио.

Първоначално компаниите бяха определили вторник като краен срок за сключване на сделка. Дискусиите обаче отнеха повече време от първоначално очакваното поради опасенията на Nissan за това как правата му върху интелектуалната собственост могат да бъдат защитени, докато Renault изгражда нови връзки с китайската Geely.

Миналата седмица Renault разкри мащабна промяна на бизнеса си, като заяви, че ще създаде съвместно предприятие с Geely за автомобили с двигатели с вътрешно горене и ще отдели дейността си с електромобили в самостоятелна компания догодина. Френската група иска от Nissan да инвестира в новосъздадената компания за електрически превозни средства.

Компаниите също така предоговарят своите дялови участия, като в момента Renault притежава 43% от Nissan, докато японската компания държи едва 15% без право на глас в Renault.

„Нищо не блокира“ дискусиите, изтъква Сенар пред журналисти след събитието, като отказа да посочи кога членовете на алианса ще постигнат сделка. По думите му обществеността „ще бъде информирана навреме“. „Като председател на този алианс, никога не съм живял в толкова топла атмосфера и това вещае добро бъдеще“, добавя Сенар.

В началото на месеца Макото Учида, изпълнителен директор на Nissan, заяви, че преговорите между компаниите са насочени към оптимизиране на техните инвестиции в електрическите превозни средства и в укрепване на конкурентоспособността им като равноправни партньори в техния алианс. Учида също отказа да коментира дали може да бъде постигнато споразумение този месец. Той добави обаче, че разговаря с главния изпълнителен директор на Renault Лука де Мео всеки уикенд и разговорите ще "продължат и в бъдеще".

Двете страни обсъждат намаление на дела на Renault в Nissan от сегашните 43% до 15 на сто, както и условията, при които това може да се случи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:06 | 15.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още