IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повечето синдикати подкрепят плановете на Renault относно Nissan и електромобилите

Профсъюзните лидери ще се срещнат с ръководителите на Renault в петък, за да продължат дискусиите по плана на Лука де Мео за разделяне на бизнеса

14:56 | 02.12.22 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Някои френски работнически организации приемат плана на главния изпълнителен директор на Renault SA Лука де Мео да раздели бизнеса на автомобилния концерн и да привлече инвестиции в звеното за електрически превозни средства като положителна стъпка за продължаване на трансформацията на индустрията, съобщава Ройтерс.

Профсъюзните лидери ще се срещнат с ръководителите на Renault в петък, за да продължат дискусиите по плана на Де Мео за разделяне на операциите с конвенционални автомобили и тези за електрически превозни средства. Производителят се опитва да убеди японския си партньор Nissan Motor Co. да инвестира в подразделението Ampere преди листването му на фондовата борса в Париж някъде в края на следващата година, ако пазарните условия позволяват това. Продължават и преговорите за тяхното неравномерно кръстосано дялово участие.

„Renault иска да привлече 10 млрд. евро инвестиции в Ampere и това е нещо добро“, споделя в телефонно интервю Жан-Франсоа Нанда, представител на CFTD, втория по големина синдикат на Renault. „Привличането на такива инвестиции няма да е лесно, но всичко е в съответствие с усилията на Де Мео да ни накара да работим по-скоро като стартъп компания, като Tesla“, добавя той.

Renault е в средата на мащабна ревизия, която ще позволи на автомобилния производител да набере средства за разработване на електромобили и да навакса изоставането си спрямо по-големите компании като Volkswagen и Stellantis. Като част от плана, Де Мео ще разчита на китайската Zhejiang Geely Holding Group Co. като партньор за бизнеса на Renault с автомобили с двигатели с вътрешно горене.

Според френското законодателство са необходими консултации с представители на профсъюзите, за да може Renault да осъществи разделянето на бизнеса, изтъква говорител на компанията. Предстоят допълнителни консултации през следващите дни както във Франция, така и в други страни, като Renault е обещала да запази всички работни места във френския си бизнес, изтъква Нанда.

Компанията Ampere ще бъде базирана във Франция и ще разполага с около 10 хил. служители. Дружеството с двигатели с вътрешно горене, което ще продължи да действа със съдействието на Geely, известно като Horse, ще бъде базирано извън Франция и в него ще работят приблизително 19 хил. души на три континента.

Други профсъюзи са по-сдържани относно тези планове, като по-малкият CGT е критично настроен към обособяването на Ampere. Междувременно синдикатът CFE-CGC, свързан с работниците в завода на Renault в Гиянкур, настоява за повече подробности относно последиците за работната сила от тази трансформация. На въпрос за възможно намаляване на работната сила миналия месец Де Мео каза, че промяната „не е упражнение за преструктуриране“.

„Това е упражнение за развитие“, изтъква той.

Председателят на Renault Жан-Доминик Сенар проведе сесия с въпроси и отговори, за да успокои служителите в Румъния по време на двудневна визита в страната в средата на октомври.

Демонстрацията на подкрепа от някои представители на профсъюзите е добър сигнал за Сенар и Де Мео, които прекараха месеци в опити да накарат Nissan да инвестира в закупуването на дял в Ampere. Това споразумение зависи от по-широката сделка, която включва свиване на дела на Renault в Nissan до около 15% от сегашните 43%, което ще сложи край на дисбаланса при дяловото участие, източник на търкания между компаниите от години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:56 | 02.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Alex Silver
преди 1 година
В Швейцария въвеждат забрана за ползване на електромобилите заради очакван недостиг на електроенергия. Германия и тя. Чудни хора. Те контакти нямат ли? В контакта винаги има ток. Ще зареждат от там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още