IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Renault предлага да прехвърли 28% от дела си в Nissan на тръст

По този начин френската компания ще се изравни с японците по отношение на дяловото участие и ще може да продаде въпросните акции при добри пазарни условия

11:26 | 17.11.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Renault може да прехвърли част от своя дял в Nissan Motor на тръст, за да изравни своето дялово участие с това на японската компания в техния съюз, научи Nikkei Asia Review.

По този начин двата концерна се стремят да възстановят баланса в алианса, в който влиза още Mitsubishi Motor.

В момента френската автомобилна група притежава 43% от Nissan, докато Nissan държи 15% в Renault. Според направеното предложение Renault може да прехвърли дял в размер на 28% на тръст и да се откаже от правата на глас, свързани с тези акции, като по същество остане с дял с право на глас от 15%.

Тръстът, който ще бъде създаден в европейска финансова институция, след това постепенно ще продава акциите, когато пазарните условия са подходящи.

Това споразумение позволява на Renault да смекчи загубите, които биха могли да възникнат от директната продажба на акциите на Nissan. Книжата на японците се търгуваха срещу 463 йени за акция малко преди Renault за първи път да обяви, че ще купи акции на компанията през март 1999 г. Тяхната цена е с около 10% по-висока към края на последната сесия, въпреки че стойността им изостава с една трета спрямо техния връх от 1508 йени в началото на 2007 г.

Renault оцени своя дял в Nissan на 16,2 млрд. евро към края на 2021 г. въз основа на фактори, включително покупната цена и миналите печалби на Nissan. Продажбата на 28% дял наведнъж може да създаде несъответствие между балансовата стойност и това, което тези акции действително струват на борсата, което според много ръководители на Nissan може да доведе до загуба за Renault.

Държейки въпросните акции в тръст, Renault може да събере допълнителни средства чрез тяхната продажба, за да ги инвестира в разработването на електромобили и други области.

Nissan, която обмисля да изкупи въпросните акции, също може да прибегне към набиране на средства и да намали свързаните с това рискове.

Пазарната капитализация на Nissan възлиза на 2,1 трлн. йени (15 млрд. долара) към сряда, което означава, че обратното изкупуване на 28% от акциите, държани от Renault, ще изисква 590 млрд. йени. Автомобилният производител едва наскоро излезе от финансова криза и вероятно ще се сблъска с трудна битка, за да осигури финансиране на покупката.

Предложеното споразумение повдига въпроси относно дела на Nissan в Renault. Японската компания ще получи права на глас в Renault, които в момента липсват според френското законодателство, ако и двете компании имат равни дялови участия.

Франция също така предоставя двойни права на глас на тези, които притежават акции във френска компания за най-малко две години. Nissan планира да се откаже от тази разпоредба.

"Ние не искаме да контролираме Renault", изтъква представител на ръководството на Nissan.

Но въпреки че автомобилните производители постигат напредък в ребалансирането на дяловете си, което е от полза и за двете страни, те срещат проблеми с интелектуалната собственост и потенциалната инвестиция на Nissan в бизнеса на Renault за електрически превозни средства. Те не успяха да постигнат сделка по въпроса, въпреки че ръководствата се срещнаха няколко пъти в Япония тази седмица.

Интелектуалната собственост е деликатна тема особено след като Renault обяви по-рано този месец, че ще разработва софтуерно дефинирани превозни средства с Google и Qualcomm.

Nissan и Renault провеждат съвместни изследвания и разработки и притежават общи патенти, свързани с електромобилите.

„Ние в Nissan трябва допълнително да обмислим коя интелектуална собственост върху електромобилите или други области може да бъде споделена с новите партньори на Renault и до каква степен“, добавя представителят на Nissan.

Главният изпълнителен директор на Renault Лука де Мео заяви в понеделник, че ще продължи дискусиите с Nissan, но призна, че двете страни имат различни виждания по определени подробности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:26 | 17.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още