fallback

Всяка пета кола по пътищата в Норвегия е електрическа

Делът на задвижваните с батерии превозни средства е нараснал до 20% от 10 на сто за по-малко от 3 години

18:18 | 12.12.22 г. 6

Норвегия достигна още един крайъгълен камък в приемането на електрическите превозни средства, след като ново проучване показва, че всяка пета кола по пътищата в страната не отделя емисии, съобщава Bloomberg.

Норвежката асоциация за електрически превозни средства изчислява, че ще са необходими малко по-малко от две години, докато електромобилите достигнат 30% от националния автопарк. Делът на задвижваните с батерии превозни средства е нараснал до 20% от 10 на сто за по-малко от 3 години, добавя асоциацията.

Интензивното налагане на електромобилите в Норвегия се дължи на набор от стимули, включително на данъчни облекчения при покупка на нов електромобил. Страната иска да електрифицира напълно своя пазар на нови автомобили до 2025 г.

През 2020 г. скандинавската нация стана първата страна в света, в която електрическите автомобили изпревариха конвенционалните модели по продажби.

В Осло делът на електромобилите сега достига 33,2%, като този вид транспорт изостава най-много в окръг Финмарк, където делът му е само 4,7 на сто.

Основен регионален производител на петрол, Норвегия е една от първите страни в света, която планира да забрани продажбата на нови бензинови и дизелови автомобили.

Нидерландия и Норвегия ще бъдат единствените страни, където електромобилите ще владеят напълно пазара в рамките на 13 години, става ясно от проучване на Confused.com.

Швеция се нарежда на второ място с дял от 80,35% на електромобилите до 2035 г., като продажбите на електромобили спрямо 2020 г. ще нараснат със 729%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:16 | 12.12.22 г.
fallback
Още от Новини виж още