IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Всяка пета кола по пътищата в Норвегия е електрическа

Делът на задвижваните с батерии превозни средства е нараснал до 20% от 10 на сто за по-малко от 3 години

18:18 | 12.12.22 г. 6
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Норвегия достигна още един крайъгълен камък в приемането на електрическите превозни средства, след като ново проучване показва, че всяка пета кола по пътищата в страната не отделя емисии, съобщава Bloomberg.

Норвежката асоциация за електрически превозни средства изчислява, че ще са необходими малко по-малко от две години, докато електромобилите достигнат 30% от националния автопарк. Делът на задвижваните с батерии превозни средства е нараснал до 20% от 10 на сто за по-малко от 3 години, добавя асоциацията.

Интензивното налагане на електромобилите в Норвегия се дължи на набор от стимули, включително на данъчни облекчения при покупка на нов електромобил. Страната иска да електрифицира напълно своя пазар на нови автомобили до 2025 г.

През 2020 г. скандинавската нация стана първата страна в света, в която електрическите автомобили изпревариха конвенционалните модели по продажби.

В Осло делът на електромобилите сега достига 33,2%, като този вид транспорт изостава най-много в окръг Финмарк, където делът му е само 4,7 на сто.

Основен регионален производител на петрол, Норвегия е една от първите страни в света, която планира да забрани продажбата на нови бензинови и дизелови автомобили.

Нидерландия и Норвегия ще бъдат единствените страни, където електромобилите ще владеят напълно пазара в рамките на 13 години, става ясно от проучване на Confused.com.

Швеция се нарежда на второ място с дял от 80,35% на електромобилите до 2035 г., като продажбите на електромобили спрямо 2020 г. ще нараснат със 729%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:16 | 12.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
До: evlogi ... чел ли си за въпросната "забрана" ... ?! ... какво точно се "забранява" ... ?! ... и въобще дали се забраняват електричките ... :))) ... потърси малко , ама швейцарски държавен информационен източник ... там доста конкретно са описани всички стъпки , ако се случи недостиг поради (изреждат се ред причини) , ще се вземат съответните мерки (изреждат се 5 мерки) преди да се стигне до ограничаване на ползването за ... вземи го потърси първо и после ако искаш да коментираме пак ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
До: doba... Хех ... Това е ефффтиният ядрен ток ... :))) ... само за тази година двата хилядника мисля че спираха аварийно общо 5 пъти ... Корпусите на реакторите вероятно може да изкарат още 10-20 години , защото това е най-критичната структура от съоръжението , и се строи със значителен запас от здравина ... Но всичко останало трябва да се подменя ... И ние , щото сме любители на тънканата в БГ , не сме заменяли нищо . Те първа ще има аварийни изключвания на реакторите ... Само гледай ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
evlogi
преди 1 година
До: zelka007 Ми тъй е, но пък в една друга чиста и подредена европейска държава, в която електрическите автомобили са 2% от общите, днес ги предупредиха,че ако се наложи, ще влезе в сила забрана за ползване на електрически автомобили...И ще има солени глоби при нарушения.За Швейцария иде реч.Пък лятоска подобна история се случи и в Калифорния...Малко *** история ми се струва да ме карат да си купя електромобил, пък после да ми забраняват да го карам...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
doba
преди 1 година
https://***.capital.bg/biznes/energetika/2022/12/12/4427112_bulgariia_vnasia_tok_ot_gurciia_sled_spiraneto_na_6-ti/ - това - без електрички. То остава и те да дойдат :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
Дрогаре антиваксъре-газовици , туканка понеже ежедневно подквuквате , как ще се случи апокалипсис , като се включат много електрички да се зареждат . Ми не се случва очевадно в Норвегия . От около 126.000ГВтч за 2019 , за 2021 е скочило на 132.000ГВтч , нетното потребление извън промишлеността . Като правите сметка , че там инсталират като невиждали термопомпи ... Има тънък момент , интегрират с размах вятърни паркове + голям % хидро енергия ... Чиста и подредена европейска държава ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
danchomentata
преди 1 година
Тази бензиностанция без ракети що холандците не я вкарват в шенген.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още