IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Stellantis подписа още едно споразумение за доставка на материали за батерии

Сделката с австралийската Element 25 е част от усилията на компанията да си осигури дългосрочни доставки на суровини за батерии за електромобили

15:45 | 09.01.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Производителят на автомобили Stellantis сключи сделка с австралийската миннодобивна компания Element 25 за доставката на манганов сулфит за батерии за електрически возила, съобщиха двете компании в понеделник.

Споразумението е още една крачка от усилията на Stellantis да си осигури дългосрочни доставки на суровини, ключови за електрическите автомобили, докато производителите в сектора се подготвят за ръст в световното търсене на електромобили вследствие прехода на към чиста енергия.

Stellantis, третият по продажби автомобилопроизводител в света, вече подписа споразумения с GME Resources за доставката на никелов и кобалтов сулфат и с Vulcan Energy Resources и базирания в САЩ Controlled Thermal Resources за доставката на литиев хидроксид.

На база петгодишното обвързващо споразумение Element 25 ще доставя на Stellantis манганов сулфат монохидрат с висока степен на чистота, който ще се използва в батериите. Доставките от общо 45 килотона се очаква да започнат през 2026 г., като има възможност за удължаване на срока и обемите.

Няма предоставена информация за финансовите детайли около сделката.

Element 25 ще си набавя материалите от своя проект Butcherbird в Западна Австралия, като планира да изгради преработвателно съоръжение в САЩ. Същевременно Stellantis ще направи капиталова инвестиция в своя доставчик на материали.

"Нашият ангажимент към бъдеще на нулеви въглеродни емисии включва създаването на умна снабдителна верига, с която да гарантираме, че ще отговорим на исканията на нашите клиенти за електромобили", обясни Карлос Таварес, главен изпълнителен директор на автомобилопроизводителя.

Stellantis, създадена от сливането на Fiat Chrysler и производителя на Peugeot PSA, иска до 2030 г. 100% от неговите продажби на леки автомобили в Европа и 50% от тези в САЩ, заедно с лекотоварните автомобили, да бъдат на електрически превозни средства с батерии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:47 | 09.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още