IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

VinFast планира листване на борсата Nasdaq през второто тримесечие

Подразделението на конгломерата Vingroup работи с редица банки по първичното публично предлагане, включително с JPMorgan и Citigroup

11:50 | 10.01.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Виетнамският производител на електромобили VinFast, подкрепян от най-богатия човек във Виетнам, обмисля да реализира планираното си първично публично предлагане (IPO) на акции в САЩ още през второто тримесечие на тази година, съобщава Bloomberg, позовавайки се на източници, запознати с плановете на компанията.

Подразделението на конгломерата Vingroup JSC, основано от Фам Нат Вонг, работи с редица банки, включително с JPMorgan Chase & Co. и Citigroup Inc., относно подготвяното листване. VinFast може да набере поне 1 млрд. долара, като сумата може да бъде и по-голяма, в зависимост от интереса на инвеститорите.

Все още не е взето окончателно решение за IPO-то на VinFast и подробностите около него, включително размера и датата за осъществяване, подлежат на корекция, изтъкват източници, пожелали да запазят анонимност, тъй като информацията все още не е обявена официално от концерна.

В началото на декември VinFast подаде заявление за IPO в Ню Йорк, след като преди това стартира доставки на електромобили в САЩ. Очаква се компанията да се търгува на борсата Nasdaq под символа VFS.

Елкетромобилите на производителя, които са достъпни до американските потребители, се предлагат на стартова цена от 42 хил. долара, като тук се включва и абонамент за батерия. За сравнение, най-евтиният модел на Tesla започва от 40 хил. долара.

VinFast планира да построи завод за автомобили в Северна Каролина и да използва правителствените субсидии на САЩ за купувачите на електромобили, но текущата му гама не отговаря на изискванията за местните правила за субсидии.

В края на ноември компанията изпрати първата партида от 999 електрически автомобила за пазара в САЩ, приключвайки успешно 5-годишните усилия да разработи производствен комплекс в азиатската страна, който да доставя превозни средства за пазарите в Северна Америка и Европа.

През март 2022 г. VinFast обяви инвестиция за около 2 млрд. долара в монтажен завод в Северна Каролина. Заводът ще бъде разположен в технологичния район Triangle Innovation Point в окръг Чатъм, заяви главният изпълнителен директор на концерна Ли Ти Ту Туй. Очаква се съоръжението да бъде въведено в експлоатация през втората половина на 2024 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:51 | 10.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още