IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Renault и Nissan финализират сделката си за алианса до края на януари

Японският концерн трябва да реши каква сума да инвестира в бизнеса с електромобили на Renault, споделят източници

10:34 | 17.01.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Независимите директори на Nissan Motor Co. се споразумяха да продължат с реализирането на сделката за ребалансиране на алианса на японския автомобилен производител с френската Renault SA, съобщава Bloomberg, цитирайки източник, запознат с темата.

Водят се финални преговори за намаляване на дела на Renault в японския концерн и инвестиция на Nissan в планираната компания на френския автопроизводител с фокус върху електромобилите, с кодово име Ampere. Очаква се преговорите да приключат този месец, добавя източникът, пожелал да запази анонимност, тъй като все още няма официално изявление по въпроса.

Renault е в разгара на мащабно преструктуриране с цел разделяне на операциите с електромобили от тези с коли с двигатели с вътрешно горене, докато преговаря с Nissan за промяна в дяловото участие на двете компании. Renault очаква, че новата компания Ampere може да получи оценка от 10 млрд. евро при планираното първично публично предлагане (IPO) през втората половина на тази година.

Сега Nissan трябва да реши каква сума да инвестира в бизнеса с електромобили на Renault, добавя източникът. Говорителят на Nissan Широ Нагаи отказа коментар по темата.

Създаден преди две десетилетия, когато Renault спасява Nissan с парична инжекция и изпраща тогавашния си ръководител Карлос Гон да помогне на японския автопроизводител отново да си стъпи на краката, алиансът беше разтърсен от търкания през последните години, отприщени след ареста на Гон през 2018 г. по обвинения за предполагаеми финансови злоупотреби, както и неравномерното дялово участие. Френският автомобилен производител притежава 43% от Nissan, който от своя страна държи само 15% от Renault без право на глас.

Френското правителство, основен акционер в Renault, увери Nissan, че ще подкрепи ребалансирането, като френският концерн ще намали своя дял чрез постепенна продажба на акции, така че компаниите да изравнят своите участия.

Като част от преговорите Nissan е потърсил гаранции, че неговата технология няма да бъде споделяна с други партньори на бизнеса на Renault с коли с двигатели с вътрешно горене, добавят източници.

Председателят на Renault Жан-Доминик Сенар и главният изпълнителен директор Лука де Мео се очаква да присъстват лично на следващото заседание на оперативния съвет на алианса в Япония в края на този месец. Това ще бъде последвано от заседанията на борда на Nissan за одобряване на сделката, преди публично да бъде обявена, изтъкват източниците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:34 | 17.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още