IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nidec понижи почти наполовина прогнозата си за годишната оперативна печалба

Компанията се позова на отслабването на търсенето на технологични продукти и по-бавното от очакваното възстановяване на глобалната автомобилна индустрия

12:33 | 24.01.23 г.
Централата на Nidec в Киото, Япония. Снимка: Bloomberg L.P.
Централата на Nidec в Киото, Япония. Снимка: Bloomberg L.P.

Японският производител на електрически мотори и двигатели Nidec Corp. понижи прогнозата си за оперативната печалба за цялата фискална година почти наполовина, тъй като е притиснат от по-слабото търсене на технологични продукти и от по-бавното от очакваното възстановяване на глобалната автомобилна индустрия, съобщава Ройтерс.

Компанията понижи прогнозата си за оперативна печалба за настоящата фискална година, която приключва в края на март, с 48% до 110 млрд. йени (845 млн. долара).

Анкетирани от Refinitiv анализатори очакват оперативна печалба от 202,5 млрд. йени.

За третото тримесечие базираната в Киото фирма отчете оперативна печалба от 28 млрд. йени, което представлява спад от 37% спрямо 44,3 млрд. йени, регистрирани година по-рано. Това също е доста по-ниско от очакваната от анализатори печалба в размер на 51,34 млрд. йени.

Спадът отчасти се дължи на разходите за структурна реформа, които изтриха 11 млрд. йени от тримесечната оперативна печалба, най-вече по отношение на автомобилния бизнес, където фирмата се стреми да си осигури дял от световния пазар на електрически превозни средства.

„Разходите за преструктуриране през четвъртото тримесечие вероятно ще бъдат доста големи“, коментира Коичиро Хагивара, старши анализатор в Tokai Tokyo Research Center.

Компанията има за цел да постигне възстановяване чрез намаляване на фиксираните разходи, добавя Хагивара. Според него тя предприема такъв ход и в отговор на мощното земетресение и последвалото цунами в Япония от 2011 г. и след световната финансова криза от 2008 г.

Nidec инвестира в производството и разработването на тягов двигател, наречен e-axle, който съчетава зъбна предавка, мотор и електроника за управление на мощността на електрическо превозно средство.

Компанията, която ще отбележи своята 50-годишнина през юли, прогнозира през последното тримесечие, че нейният бизнес с електрически оси ще достигне рентабилност през следващата фискална година.

Тя започна да произвежда модел от второ поколение на своята система за електрически оси в Гуанджоу, Китай, през септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:31 | 24.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още